Wykonanie
Zupa krem brokułowa…Zupę można ugotować na przysłowiowym gwoździu. Do pysznej brokułowej niewiele potrzeba. Bardzo lubię zupy, ale z
brokułów zawsze gotuję krem. Zupa krem brokułowa niewiele różni się od brokułowej z
boczkiem czy kremu
brokułowego z
kurkami . Podałam ją z pokruszoną
fetą,
chili,
pietruszką i
dymką. Smak dobrej zupy…wszystko zależy od
bulionu i dodatków.

Składniki: na 4 porcje1 duży
brokuł3 łyżki posiekanej
natki pietruszki + 1 łyżka do posypania1
marchewka1
pasternak1 l
warzywnego bulionu2 łyżki
masłasól i
pieprz do smakuDo podania100 g
sera feta1
chili2
dymki pokrojone w piórka
czarny pieprz, grubo mielony

Podziel
brokuła na różyczki.
Marchewkę i
pasternak pokrój w kostkę. Wsyp warzywa do garnka, dodaj
natkę i zalej
bulionem. Gotuj do miękkości, około 20 minut. Zdejmij garnek z kuchni, zmiksuj zupę na krem. Postaw z powrotem na kuchni. Dopraw krem
solą,
pieprzem, dodaj
masło i zagotuj. Napełnij miseczki gorącą zupą. Posyp
serem feta,
dymką i cienko pokrojoną
chili. Ja jeszcze doprawiłam krem
pieprzem. Podaj zupę z
chlebem.Polecane przepisyZupa z gnocchi i
kurczakaChińska zupa z
kukurydzyZupa z
kurczakiem i
batatami