Wykonanie
Nadrabiam zaległości kulinarne i dziś przepis bardzo wyjątkowy - mój sposób na
drób i warzywa.
Pierś z kurczaka nie musi być nudna, tym bardziej w towarzystwie warzywnych muffinek. Całość dania to około 275 kcal, cieszy oko, syci brzuszek, zobaczcie zresztą sami:

Składniki na 8 muffinek :100g pokrojonego
pora
1 ząbek
czosnku3 szt.
suszonych pomidorów10 wydrylowanych czarnych
oliwekłyżka
kukurydzy z puszki50g
sera feta light2 wiejskie
jajka2 łyżki
śmietany 12%1/2 łyżeczki
soliszczypta
pieprzuWymieszać
pora, obrany i przeciśnięty przez praskę
czosnek, posiekane
suszone pomidory i poktojone w talarki
oliwki. Rozkruszyć
ser, dodać
jaja,
śmietanę,
sól i
pieprz, wymieszać i przełożyć do foremek na muffinki (najlepiej silikonowych). Piec 35-40 minut w piekarniku nagrzanym do 175º C.1 porcja (2 muffinki) to ok. 115 kcal, węglowodany: 5g,
białko: 6g, tłuszcz: 8ga do muffinek proponuję:

SZNYCLE z
KURCZAKASkładniki na 4 porcje :2 duże lub 4 małe
piersi z kurczaka (100g na osobę), może być też
indyk1 łyżka
masła klarowanego
sól do smakuświeżo mielony
czarny pieprzkiełki brokuła do podaniaPrzekroić
filety z kurczaka wzdłuż, tak aby powstały cienkie sznycle, oprószyć
solą i
pieprzem. Rozgrzać
masło na patelni i smażyć sznycle 2-3 minuty z każdej strony. Serwować z ulubionymi
kiełkami np.
brokuła, świetnie komponują się z warzywnymi muffinkami.1 porcja to ok. 160kcal, węglowodany: --,
białko: 22g, tłuszcz: 8gSMACZNEGO!