ßßß Cookit - przepis na Jedz i chudnij - WARZYWNE MUFFINKI i DROBIOWE SZNYCLE z PATELNI

Jedz i chudnij - WARZYWNE MUFFINKI i DROBIOWE SZNYCLE z PATELNI

nazwa

Wykonanie

Nadrabiam zaległości kulinarne i dziś przepis bardzo wyjątkowy - mój sposób na drób i warzywa. Pierś z kurczaka nie musi być nudna, tym bardziej w towarzystwie warzywnych muffinek. Całość dania to około 275 kcal, cieszy oko, syci brzuszek, zobaczcie zresztą sami:
Składniki na 8 muffinek :
100g pokrojonego pora
1 ząbek czosnku
3 szt. suszonych pomidorów
10 wydrylowanych czarnych oliwek
łyżka kukurydzy z puszki
50g sera feta light
2 wiejskie jajka
2 łyżki śmietany 12%
1/2 łyżeczki soli
szczypta pieprzu
Wymieszać pora, obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekane suszone pomidory i poktojone w talarki oliwki. Rozkruszyć ser, dodać jaja, śmietanę, sól i pieprz, wymieszać i przełożyć do foremek na muffinki (najlepiej silikonowych). Piec 35-40 minut w piekarniku nagrzanym do 175º C.
1 porcja (2 muffinki) to ok. 115 kcal, węglowodany: 5g, białko: 6g, tłuszcz: 8g
a do muffinek proponuję:
SZNYCLE z KURCZAKA
Składniki na 4 porcje :
2 duże lub 4 małe piersi z kurczaka (100g na osobę), może być też indyk
1 łyżka masła klarowanego
sól do smaku
świeżo mielony czarny pieprz
kiełki brokuła do podania
Przekroić filety z kurczaka wzdłuż, tak aby powstały cienkie sznycle, oprószyć solą i pieprzem. Rozgrzać masło na patelni i smażyć sznycle 2-3 minuty z każdej strony. Serwować z ulubionymi kiełkami np. brokuła, świetnie komponują się z warzywnymi muffinkami.
1 porcja to ok. 160kcal, węglowodany: --, białko: 22g, tłuszcz: 8g
SMACZNEGO!
Źródło:http://dietologaz.blogspot.com/2015/08/jedz-i-chudnij-warzywne-muffinki-i.html