ßßß Cookit - przepis na Wytrawne muffinki z fetą i suszonymi pomidorami

Wytrawne muffinki z fetą i suszonymi pomidorami

nazwa

Wykonanie

wtorek, 3 Czerwiec 2014, autor: blue_megi, 1 Komentarz »
Wytrawne muffinki z serem feta, suszonymi pomidorami i czarnymi oliwkami. Idealne na śniadanie. Pyszne na ciepło prosto z piekarnika a także na zimno. Po upieczeniu pełnej porcji (czyli 12 sztuk) mamy gotowe śniadanie na następny dzień do szkoły czy pracy. Muffinki są dość wilgotne, więc konieczne jest użycie papilotek.
Składniki:
pół szklanki pokrojonego w plasterki pora
ząbek czosnku
6 suszonych pomidorów z oliwy
12 czarnych oliwek
80 g sera feta
3 jajka
pół szklanki kwaśnej śmietany
1/3 łyżeczki soli
szczypta czarnego pieprzu
Mieszamy por z odsączonymi z oliwy i pokrojonymi w paseczki pomidorami oraz drobno posiekanym ząbkiem czosnku.
Jajka roztrzepujemy ze śmietaną, dodajemy sól, szczyptę pieprzu oraz rozkruszony drobno ser feta. Mieszamy wszystkie składniki z wyjątkiem oliwek.
Foremki do muffinek wykładamy papilotkami i nakładamy porcje ciasta. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy, aż masa się zetnie a wierzch przyrumieni, około 20 – 25 minut.
Źródło:http://www.rogalikblog.pl/przepisy/muffinki-przepisy/wytrawne-muffinki-feta-suszonymi-pomidorami