Wykonanie
wtorek, 3 Czerwiec 2014, autor: blue_megi, 1 Komentarz »Wytrawne muffinki z
serem feta,
suszonymi pomidorami i
czarnymi oliwkami. Idealne na śniadanie. Pyszne na ciepło prosto z piekarnika a także na zimno. Po upieczeniu pełnej porcji (czyli 12 sztuk) mamy gotowe śniadanie na następny dzień do szkoły czy pracy. Muffinki są dość wilgotne, więc konieczne jest użycie papilotek.Składniki:pół szklanki pokrojonego w plasterki
poraząbek
czosnku6
suszonych pomidorów z
oliwy12 czarnych
oliwek80 g
sera feta3
jajkapół szklanki kwaśnej
śmietany1/3 łyżeczki
soliszczypta
czarnego pieprzuMieszamy
por z odsączonymi z
oliwy i pokrojonymi w paseczki
pomidorami oraz drobno posiekanym ząbkiem
czosnku.
Jajka roztrzepujemy ze
śmietaną, dodajemy
sól, szczyptę
pieprzu oraz rozkruszony drobno
ser feta. Mieszamy wszystkie składniki z wyjątkiem
oliwek.Foremki do muffinek wykładamy papilotkami i nakładamy porcje ciasta. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy, aż masa się zetnie a wierzch przyrumieni, około 20 – 25 minut.