ßßß Cookit - przepis na Jarzynowy krem z grzankami

Jarzynowy krem z grzankami

nazwa

Wykonanie

Jestem fanką zup to nie ulega wątpliwości, warzywa też stanowią w mojej kuchni podstawowy element dlatego dzisiejszy krem jarzynowy to poezja dla mojego podniebienia. Pamiętam jak córka grymasiła, że nie lubi pora, pietruszki czy selera…wokół jej talerza z zupą zawsze był wianuszek odłożonych warzyw tzw. fujjjj! Któregoś dnia zrobiłam kremową zupę z porów . Zjadła, powiedziała że pyszne było i zapytała: a z czego ta zupa? Z porów odpowiedziałam. Jej głupawej minki nie zapomnę nigdy. Później zrobiłam eksperyment serwując jej kremową zupę z selera naciowego, efekt był ten sam. Dzisiaj je wszystkie warzywa bez kręcenia nosem i.
Ilość porcji – 4
Czas wykonania – 30 min.
Stopień trudności – łatwy
700 ml bulionu warzywnego,
1 por,
1 mała kalarepa,
2 marchewki,
1 cebula dymka (cała biała i zielona część),
½ pietruszki,
pół pęczka natki pietruszki,
1 łyżka masła,
sól i pieprz do smaku.
Przepis na dobre grzanki tutaj
Sposób wykonania:
por kroimy wzdłuż, myjemy dokładnie i kroimy w piórka,
cebulę myjemy i kroimy,
obieramy, marchew, kalarepę i pietruszkę, warzywa płuczemy i kroimy w kostkę lub talarki, w garnku o grubym dnie roztapiamy masło, wrzucamy por i cebulkę, smażymy około 2-3 min mieszając żeby się nie
przypaliły,
następnie wlewamy bulion i dodajemy resztę pokrojonych warzyw, gotujemy na wolnym ogniu aż warzywa zmiękną, w tym czasie siekamy natkę pietruszki i robimy grzanki,
kiedy warzywa są miękkie zupę miksujemy,
krem jarzynowy podajemy obficie posypany pietruszką z dodatkiem grzanek.
Źródło:http://restauracjadomowa.blox.pl/2011/07/Jarzynowy-krem-z-grzankami.html