Wykonanie
Nie lubię kupnych mazurków, szczególnie tych z tradycyjnych
cukierni, dekorowanych mnóstwem kandyzowanych
owoców,
bakalii w miodzie lub karmelu, słodkich do obłędu. Wielkanoc i koniec Wielkiego Postu nie muszą równać się nieumiarkowanemu spożyciu
cukru i słodkiego . Lubię
słodycz, ale niemal wytrawną, albo delikatną,
cytrusową i lekuchną jak w moim ukochanym serniku słodki obłok . Mazurki wcale nie muszą być ulepkiem, po którego kawałku marzysz o filiżance najbardziej mocnej i gorzkiej z
herbat. Kajmak owszem, ale w połączeniu z
cytryną i
deserową czekoladą jak w moim ukochanym mazurku trójmagicznym .
Czekolada, oczywiście, ale gorzka i z
pomarańczą jak w tym oto, najprostszym, cudownie wytrawnym mazurku
czekoladowym z
pomarańczą na czekoladowymi,
migdałowym spodzie . Zróbcie go koniecznie, jest pyszny i bardzo prosty.

Pamiętacie ten oszałamiająco
czekoladowy film z Juliette Binoche i Johnym Deppem? Rzadko zdarza mi się czuć zapachy na ekranie, ale ten film pachniał obłędnie,
czekoladowe aromaty wdzierały się bez pytania w zakamarki zmysłów i rozkładały na
łopatki. Ale przypomnijcie sobie, nie było tam specjalnie wiele
mlecznej, czy jasnej
czekolady, gorzka, deserowa, z cudownymi
przyprawami i
smakami czekolada potrafiła uwieść każdego. Mnie tak uwodzi czekoladowa trąbka Freddiego Hubbarda w " Chocolate Shake ", posłuchajcie....Nie ma jak dobry kawałek jazzu i tabliczka oszałamiającej, aksamitnej
czekolady, może nawet listki
czekoladowe, cieniutkie jak mięsisty jedwab, otulające zmysły smakiem i aromatem. Takie listki
czekoladowe będą doskonałą, trójwymiarową dekoracją diabelnie
czekoladowego mazurka z nutą
pomarańczy . Jak wiecie
czekolada i
pomarańcza to połączenie, które mnie odłącza od rzeczywistości i zabiera w krainę rozkoszy.

Lubię czas pieczenia mazurków . Mazurki na kruchym spodzie są wygodnym wypiekiem, gdyż można się zań zabrać nawet tydzień przed Wielkanocą. Cóż to bowiem za historia zakręcić raz dwa kruche ciasto, schłodzić je, a
potem wypiec same blaty. Dekorowanie można sobie odłożyć na ostatnią chwilę w piątek lub sobotę tuż po święceniu
jajka. A jeśli nie jesteście purystami w kwestii dekoracji, po prostu poszukajcie fajnych elementów dekoracyjnych, które cudownie zagrają na Waszym mazurku. W tym roku uwiodły mnie listki
czekoladowe z Manufaktury
Czekolady . Są cieniuteńkie, bardzo kruche, z
mlecznej (ale i tak mocno czekoladowej 44%)
czekolady lub z
czekolady gorzkiej o zawartości 70%
kakao. Takie listki w zasadzie robią za dekorację, ale jeśli mazurek jest czarny od
czekolady i cudnie pachnie
pomarańczą, dodaj do niego smażone w cukrze plastry czerwonej
pomarańczy i siekane
pistacje z Bronte, a dekoracja mazurka zachwyci każdego, nawet jeśli jak ja, nie jesteś mistrzem cukiernictwa.

Mazurek
czekoladowo pomarańczowy jest naprawdę super prosty . Z proporcji, które podaję poniżej wyjdą mniej więcej 4 nieduże blaty
czekoladowo-
migdałowe. Każdy z nich możesz udekorować inaczej. Ale koniecznie chociaż jeden zrób z puszystym ganache z
czekolady z nutą
pomarańczy, takim jak ten na zdjęciach i w przepisie poniżej, jest pyszny!Dlaczego to najłatwiejszy mazurek
czekoladowy ? Bo naprawdę bardzo mało przy nim pracy, a nawet ta, którą trzeba wykonać trąci banałem. Ot zagnieść ciasto, podpiec, przygotować ganache
czekoladowy, ubić go mikserem, wyłożyć i udekorować całość. To świetny patent, by każdy z domowników zrobił własną dekorację. Pieczesz 4-5 blatów, oddajesz utensylia kuchenne i kilka dodatków w ręce dzieci oraz współmałżonka i każdy może błysnąć cukierniczym talentem.

Mój mazurek
czekoladowo-
pomarańczowy, jest bardzo wytrawny. Och, obiecuję, że będzie wytchnieniem dla kubków
smakowych po
serii słodkich ciast i deserów. Tylko proszę użyjcie do niego dobrej, deserowej (min 60%) lub gorzkiej (min 70%)
czekolady. Zakochacie się (znów!) w połączeniu mocnej
czekolady i
pomarańczy. Jeśli uda się Wam kupić czerwone
pomarańcze, na które w marcu i kwietniu akurat sezon, będą piękną i jadalną dekoracją mazurka.
Czekoladowo-
migdałowy spód mazurkaproporcje na 4 małe lub 2 duże mazurki250g
mąki pszennej250g zmielonych ma drobną
kaszę blanszowanych
migdałów120g
cukru demerara40g ciemnego, gorzkiego
kakao250g najlepszego
masła1
jajko i 2
żółtkaWymieszaj razem w mikserze z płaskim mieszadłem
mąkę,
kakao,
migdały,
cukier i
masło, dodaj
jajko i
żółtka i wyrób na spójną masę. Ta zaś będzie wilgotna i tłusta. Przełóż ją do mniejszej miski i wstaw do lodówki na minimum 2 godziny.Podziel masę na 2 lub 4 części, każdą część wyłóż na papier do pieczenia przyciętym do wymiaru blachy na której będziesz piec mazurek i przykryj drugim arkuszem papieru. Rozwałkuj ciasto przez papier na ok 1/2 cm grubości i używając szpatułki cukierniczej uformuj pożądany kształt (u mnie owal zbliżony do
jajka). Wstaw blachę do lodówki na kwadrans.
Potem zajmij się pozostałymi częściami ciasta i podobnie je uformuj, a
potem odstaw do schłodzenia.W tym czasie rozgrzej piekarnik do 170°C. Nakłuj widelcem przygotowane
spody i piecz ok 12-15 minut.
Potem wyjmij na blat i odstaw do całkowitego schłodzenia. Blaty można upiec nawet tydzień wcześniej i trzymać w kuchni lekko okryte papierem
śniadaniowym.proporcje na 1 mały blat mazurka (z 1/4 powyższego ciasta)100g gorzkiej lub
deserowej czekolady (min. 70% lub 60%
kakao)120g
śmietanki kremówki 36%1 łyżeczka skórki otartej z
pomarańczykilka łyżek
dżemu z czerwonej
pomarańczy lub
marmolady pomarańczowejPołam
czekoladę na mniejsze kawałki i przełóż do miski, w której będziesz ubijać ganache.
Śmietankę zagotuj ze skórką
pomarańczy i wylej na
czekoladę. Rozmieszaj masę
czekoladową bardzo dokładnie i odstaw do schłodzenia do lodówki na minimum 2 godziny, musi całkowicie wystygnąć. W międzyczasie mieszaj ją 2-3
razy, by na wierzchu nie miała twardej warstwy.Zimny ganache ubij mikserem na puszystą masę.Posmaruj wystudzony spód
czekoladowo-
migdałowy dżemem lub
marmolada pomarańczową, na wierzchu wyłóż ubity ganache i dekoruj wg uznania. Mazurek nie wymaga przechowywania w lodówce. Ma ok 3-4 dni trwałości.do dekoracji- plastry smażonej w
syropie cukrowym czerwonej
pomarańczy : wyszorowaną
pmarańczę pokrój na cienkie plastry i gotuj ok 3 minut w
syropie cukrowym ugotowanym ze 100g
cukru i 80g
wody. Plastry wyłóż na papier do pieczenia i gdy będą całkowicie zimne, wykładaj na mazurek- listki
czekoladowe z prażonym ziarnem
kakao od Manufaktury
Czekolady- posiekane niesolone
pistacje z Bronte