ßßß Cookit - przepis na Najłatwiejszy mazurek czekoladowo-pomarańczowy

Najłatwiejszy mazurek czekoladowo-pomarańczowy

nazwa

Wykonanie

Nie lubię kupnych mazurków, szczególnie tych z tradycyjnych cukierni, dekorowanych mnóstwem kandyzowanych owoców, bakalii w miodzie lub karmelu, słodkich do obłędu. Wielkanoc i koniec Wielkiego Postu nie muszą równać się nieumiarkowanemu spożyciu cukru i słodkiego . Lubię słodycz, ale niemal wytrawną, albo delikatną, cytrusową i lekuchną jak w moim ukochanym serniku słodki obłok . Mazurki wcale nie muszą być ulepkiem, po którego kawałku marzysz o filiżance najbardziej mocnej i gorzkiej z herbat. Kajmak owszem, ale w połączeniu z cytryną i deserową czekoladą jak w moim ukochanym mazurku trójmagicznym . Czekolada, oczywiście, ale gorzka i z pomarańczą jak w tym oto, najprostszym, cudownie wytrawnym mazurku czekoladowym z pomarańczą na czekoladowymi, migdałowym spodzie . Zróbcie go koniecznie, jest pyszny i bardzo prosty.
Pamiętacie ten oszałamiająco czekoladowy film z Juliette Binoche i Johnym Deppem? Rzadko zdarza mi się czuć zapachy na ekranie, ale ten film pachniał obłędnie, czekoladowe aromaty wdzierały się bez pytania w zakamarki zmysłów i rozkładały na łopatki. Ale przypomnijcie sobie, nie było tam specjalnie wiele mlecznej, czy jasnej czekolady, gorzka, deserowa, z cudownymi przyprawami i smakami czekolada potrafiła uwieść każdego. Mnie tak uwodzi czekoladowa trąbka Freddiego Hubbarda w " Chocolate Shake ", posłuchajcie....
Nie ma jak dobry kawałek jazzu i tabliczka oszałamiającej, aksamitnej czekolady, może nawet listki czekoladowe, cieniutkie jak mięsisty jedwab, otulające zmysły smakiem i aromatem. Takie listki czekoladowe będą doskonałą, trójwymiarową dekoracją diabelnie czekoladowego mazurka z nutą pomarańczy . Jak wiecie czekolada i pomarańcza to połączenie, które mnie odłącza od rzeczywistości i zabiera w krainę rozkoszy.
Lubię czas pieczenia mazurków . Mazurki na kruchym spodzie są wygodnym wypiekiem, gdyż można się zań zabrać nawet tydzień przed Wielkanocą. Cóż to bowiem za historia zakręcić raz dwa kruche ciasto, schłodzić je, a potem wypiec same blaty. Dekorowanie można sobie odłożyć na ostatnią chwilę w piątek lub sobotę tuż po święceniu jajka. A jeśli nie jesteście purystami w kwestii dekoracji, po prostu poszukajcie fajnych elementów dekoracyjnych, które cudownie zagrają na Waszym mazurku. W tym roku uwiodły mnie listki czekoladowe z Manufaktury Czekolady . Są cieniuteńkie, bardzo kruche, z mlecznej (ale i tak mocno czekoladowej 44%) czekolady lub z czekolady gorzkiej o zawartości 70% kakao. Takie listki w zasadzie robią za dekorację, ale jeśli mazurek jest czarny od czekolady i cudnie pachnie pomarańczą, dodaj do niego smażone w cukrze plastry czerwonej pomarańczy i siekane pistacje z Bronte, a dekoracja mazurka zachwyci każdego, nawet jeśli jak ja, nie jesteś mistrzem cukiernictwa.
Mazurek czekoladowo pomarańczowy jest naprawdę super prosty . Z proporcji, które podaję poniżej wyjdą mniej więcej 4 nieduże blaty czekoladowo-migdałowe. Każdy z nich możesz udekorować inaczej. Ale koniecznie chociaż jeden zrób z puszystym ganache z czekolady z nutą pomarańczy, takim jak ten na zdjęciach i w przepisie poniżej, jest pyszny!
Dlaczego to najłatwiejszy mazurek czekoladowy ? Bo naprawdę bardzo mało przy nim pracy, a nawet ta, którą trzeba wykonać trąci banałem. Ot zagnieść ciasto, podpiec, przygotować ganache czekoladowy, ubić go mikserem, wyłożyć i udekorować całość. To świetny patent, by każdy z domowników zrobił własną dekorację. Pieczesz 4-5 blatów, oddajesz utensylia kuchenne i kilka dodatków w ręce dzieci oraz współmałżonka i każdy może błysnąć cukierniczym talentem.
Mój mazurek czekoladowo-pomarańczowy, jest bardzo wytrawny. Och, obiecuję, że będzie wytchnieniem dla kubków smakowych po serii słodkich ciast i deserów. Tylko proszę użyjcie do niego dobrej, deserowej (min 60%) lub gorzkiej (min 70%) czekolady. Zakochacie się (znów!) w połączeniu mocnej czekolady i pomarańczy. Jeśli uda się Wam kupić czerwone pomarańcze, na które w marcu i kwietniu akurat sezon, będą piękną i jadalną dekoracją mazurka.
Czekoladowo-migdałowy spód mazurka
proporcje na 4 małe lub 2 duże mazurki
250g mąki pszennej
250g zmielonych ma drobną kaszę blanszowanych migdałów
120g cukru demerara
40g ciemnego, gorzkiego kakao
250g najlepszego masła
1 jajko i 2 żółtka
Wymieszaj razem w mikserze z płaskim mieszadłem mąkę, kakao, migdały, cukier i masło, dodaj jajko i żółtka i wyrób na spójną masę. Ta zaś będzie wilgotna i tłusta. Przełóż ją do mniejszej miski i wstaw do lodówki na minimum 2 godziny.
Podziel masę na 2 lub 4 części, każdą część wyłóż na papier do pieczenia przyciętym do wymiaru blachy na której będziesz piec mazurek i przykryj drugim arkuszem papieru. Rozwałkuj ciasto przez papier na ok 1/2 cm grubości i używając szpatułki cukierniczej uformuj pożądany kształt (u mnie owal zbliżony do jajka). Wstaw blachę do lodówki na kwadrans. Potem zajmij się pozostałymi częściami ciasta i podobnie je uformuj, a potem odstaw do schłodzenia.
W tym czasie rozgrzej piekarnik do 170°C. Nakłuj widelcem przygotowane spody i piecz ok 12-15 minut. Potem wyjmij na blat i odstaw do całkowitego schłodzenia. Blaty można upiec nawet tydzień wcześniej i trzymać w kuchni lekko okryte papierem śniadaniowym.
proporcje na 1 mały blat mazurka (z 1/4 powyższego ciasta)
100g gorzkiej lub deserowej czekolady (min. 70% lub 60% kakao)
120g śmietanki kremówki 36%
1 łyżeczka skórki otartej z pomarańczy
kilka łyżek dżemu z czerwonej pomarańczy lub marmolady pomarańczowej
Połam czekoladę na mniejsze kawałki i przełóż do miski, w której będziesz ubijać ganache. Śmietankę zagotuj ze skórką pomarańczy i wylej na czekoladę. Rozmieszaj masę czekoladową bardzo dokładnie i odstaw do schłodzenia do lodówki na minimum 2 godziny, musi całkowicie wystygnąć. W międzyczasie mieszaj ją 2-3 razy, by na wierzchu nie miała twardej warstwy.
Zimny ganache ubij mikserem na puszystą masę.
Posmaruj wystudzony spód czekoladowo-migdałowy dżemem lub marmolada pomarańczową, na wierzchu wyłóż ubity ganache i dekoruj wg uznania. Mazurek nie wymaga przechowywania w lodówce. Ma ok 3-4 dni trwałości.
do dekoracji
- plastry smażonej w syropie cukrowym czerwonej pomarańczy : wyszorowaną pmarańczę pokrój na cienkie plastry i gotuj ok 3 minut w syropie cukrowym ugotowanym ze 100g cukru i 80g wody. Plastry wyłóż na papier do pieczenia i gdy będą całkowicie zimne, wykładaj na mazurek
- listki czekoladowe z prażonym ziarnem kakao od Manufaktury Czekolady
- posiekane niesolone pistacje z Bronte
Źródło:http://www.chillibite.pl/2016/03/mazurek-czekoladowo-pomaranczowy.html