ßßß Cookit - przepis na Naturalny eliksir pobudzający trawienie

Naturalny eliksir pobudzający trawienie

nazwa

Wykonanie

Święta to oprócz spotkań rodzinnych, długich biesiad przy stole i prawdziwych rozkoszy kulinarnych, często także nieumiarkowane w jedzeniu, łączenie mięs z ziemniakami, ciastami, słodkie trunki i ogrom ogrom delikatesów na półmiskach. Czy i jak się powstrzymać? Jak zachować umiar? Pamiętajcie o tym, by mimo świąt zachować rytm 5 posiłków dziennie. Mniejszych, ale częstszych. Drugim śniadaniem może być owoc z jogurtem, a podwieczorkiem kawałek mazurka do kawy.
No ale jak pozbyć się wyrzutów sumienia, gdy znów, po tym ostatnim serniczku sięgnęło się jeszcze po mazurek i kieliszek ajerkoniaku? Otóż mogłabym napisać "weźcie tabletkę X", w końcu tyle ich jest reklamowanych w codziennej prasie, radiu i telewizji, a już szczególnie w okolicy świąt. Nawet pewien Bardzo Znany Producent środka przynoszącego ulgę przy problemach trawiennych kilka tygodni temu zwrócił się do mnie z propozycją wzięcia udziału w płatnej kampanii reklamowej, zgadnijcie co odpowiedziałam, hłe hłe ;)
No ale c'mon, nie próbuję Wam powiedzieć "pijcie alkohol, żeby lepiej trawić", szczególnie, że w czasie świąt i tak dostarczyliśmy sobie milion skądinąd pysznych, jednak nadprogramowych kalorii. Zróbcie magiczny eliksir pobudzający trawienie . W zasadzie all natural i działa!
Eliksir pobudzający trawienie nie jest "drinkiem" alkoholowym, to mieszanka powszechnie dostępnych składników - przypraw, korzeni i ziół, w tym imbiru, kurkumy, ziół, octu jabłkowego i miodu, które w naturalny sposób pobudzają produkcję soków trawiennych i wspierają pracę jelit, zaś ów alkoholowy bitter, o którym mowa wyżej jest jedynie dodatkiem w iście aptekarskiej ilości 1 łyżki na litr eliksiru.
Zajrzyjcie zatem na półki spiżarni i poszukajcie kilku podstawowych składników:
IMBIR - coraz bardziej popularna w Polsce przyprawa, najcenniejsza w formie korzenia. Zawiera olejki eteryczne i substancje żywicowe, które odpowiadają za jego intensywny aromat i nieco palący smak. Dzięki nim imbir pobudza wydzielanie śliny i soków żołądkowych, a tym samym wspomaga trawienie, wzmaga apetyt, łagodzi mdłości, zapobiega obrzękom, wspomaga usuwanie wody z organizmu. Imbir jest wskazany dla osób z podwyższonym cholesterolem, ale także łagodzi dolegliwości miesiączkowe, fantastycznie wspomaga leczenie przeziębień i grypy ze względu na zawarte w nim substancje przeciwzapalne oraz właściwości rozgrzewające. Jest polecany osobom cierpiącym na bóle migrenowe, świetnie wspomaga koncentrację. W krajach azjatyckich jest znanym afrodyzjakiem. Najlepiej jest obierać imbir skrobiąc skórkę łyżeczką do herbaty.
KURKUMA najlepiej świeża - to jedna z najzdrowszych przypraw świata. Wzmacnia nie tylko odporność, ale także wątrobę, mózg i serce. Ma silne właściwości przeciwzapalne, przeciwwirusowe i antybiotyczne. Zwalcza bakterie chorobotwórcze, wirusy i grzyby, szczególnie cenne są olejki eteryczne w niej zawarte.
MIĘTA świeża - jest bogata w białka i węglowodany, zawiera wapno, fosfor, żelazo, magnez, a także witaminy A, B3. Liście mięty wpływają na zwiększenie wydzielana soku żołądkowego, pobudzają trawienie, pobudzają wytwarzanie żółci, usprawniają pracę jelit, działają przeciwbakteryjnie i uspokajająco
SKÓRKA POMARAŃCZY - źródło błonnika oraz flawonoidów wspomagających usuwanie tłuszczu z organizmu, poprawia trawienie, wzmaga apetyt, wspomaga w leczeniu gazów i zgagi. Ma właściwości antybakteryjne i przeciwwirusowe. Zawarte w niej olejki eteryczne mają właściwości uspokajające, redukujące stres, wspomagające zdrowy sen.
KOPER WŁOSKI nasiona - stymulują wydzielanie soków żołądkowych, działają rozkurczowo, wiatropędne i moczopędne, a także uspokajające. Wspomagają leczenie niestrawności i odświeżają oddech.
ANYŻ - medycyna ludowa i wskazówki naszych babek polecały anyż poleca się przy zaparciach, bólach brzucha i wzdęciach. Anyż działa wykrztuśnie, wiatropędnie, pobudza apetyt, wspomaga trawienie.
CHILLI - dzięki zawartości kapsaicyny, chilli/pieprz kajeński ma właściwości przeciwbólowe, detoksykacyjne, przeciwzapalne i pobudza do pracy układ trawienny. Kapsaicyna wzmacnia osłabione funkcje wątroby, działa bakteriobójczo i łagodząco dla układu pokarmowego.
OCET JABŁKOWY - poprawia nieświeży oddech, zapobiega infekcjom układu moczowego, chroni przed zatruciami pokarmowymi, łagodzi zgagę, pobudza metabolizm.
MIÓD - dzięki zawartym w nim cukrom prostym wspomaga detoksykację organizmu, świetnie obniża ciśnienie, wspomaga pracę wątroby, działa przeciwzapalnie i oczyszczająco, ma też silne właściwości antybiotyczne - hamuje rozwój bakterii, grzybów, wirusów. Jego właściwości antybiotyczne wzrastają ogromnie, gdy jest rozcieńczony z wodą.
Domowy eliksir pobudzający trawienie jest gorzkawy, delikatnie musujący, z nutą słodkiego (wg uznania). Wystarczy szklanka eliksiru wypita w 2-3 porcjach w ciągu dnia, by poczuć jak ruszają jelita, jak znów świetnie znamy adres naszej toalety i jak ustępują wzdęcia, a w okolicy talii robi się lżej. Nastawcie taki eliksir po pracy i wypijcie w kilku porcjach. Działa!
5cm korzenia imbiru
3cm świeżej kurkumy (lub 1 łyżeczka suszonej)
3-4 gałązki świeżej mięty LUB mięty ususzonej (nie w torebce, ale suszone samodzielnie zioła)
skórka otarta z 1 pomarańczy
1 łyżeczka nasion kopru włoskiego
1 łyżeczka anyżku
1/4 łyżeczki płatków chilli
3 łyżki dobrego octu jabłkowego (u mnie Rajman)
1-2 łyżki najlepszego miodu z pasieki (ilość wg uznania, u mnie 1 łyżka)
1 łyżka dowolnego "bitter" (Angostura, Campari, Aperol, Underberg, Jägermeister, Zioła szwedzkie)
250ml wody
sok wyciśnięty z 1 pomarańczy
700ml wody musującej (np. Perlage) lub lekko gazowanej
Imbir i kurkumę oskrob ze skórki łyżeczką, pokrój na mniejsze kawałki i przełóż do ok 250ml naczynia. Dodaj świeże gałązki mięty (jeżeli użyjesz gałązek mięty suszonej, najpierw zaparz je w 1/2 szklanki wody i odstaw do naciągnięcia i przestudzenia), koper włoski, anyż, chilli i skórkę otartą z pomarańczy. Wygnieć wszystkie składniki trzonkiem drewnianej łyżki lub specjalnym narzędziem barmańskim (takim jakiego używa się przy robieniu mojito), aż składniki puszczą soki i będą mocno rozgniecione. Dodaj miód, ocet jabłkowy, wodę i bitter (ew wystudzoną suszoną miętę wraz z wodą, w której się parzyła), wymieszaj dokładnie i odstaw do schłodzenia na 2-3 godziny. Odcedź całość przez sito i dokładnie odciśnij. Wymieszaj z sokiem z pomarańczy oraz wodą musującą i wypij ok 250ml w 2-3 porcjach w ciągu dnia. Pozostałym eliksirem podziel się z dorosłym domownikiem lub zużyj w ciągu 2 dni.
Pomysł na eliksir znalazłam na Bon Apetit i sprawdziłam w czasie Gwiazdki i Wielkiejnocy.
Źródło:http://www.chillibite.pl/2016/03/naturalny-eliksir-pobudzajacy-trawienie.html