Wykonanie
Święta to oprócz spotkań rodzinnych, długich biesiad przy
stole i prawdziwych rozkoszy kulinarnych, często także nieumiarkowane w jedzeniu, łączenie
mięs z
ziemniakami, ciastami, słodkie trunki i ogrom ogrom delikatesów na półmiskach. Czy i jak się powstrzymać? Jak zachować umiar? Pamiętajcie o tym, by mimo świąt zachować rytm 5 posiłków dziennie. Mniejszych, ale częstszych. Drugim śniadaniem może być
owoc z
jogurtem, a podwieczorkiem kawałek mazurka do
kawy.No ale jak pozbyć się wyrzutów sumienia, gdy znów, po tym ostatnim serniczku sięgnęło się jeszcze po mazurek i kieliszek ajerkoniaku? Otóż mogłabym napisać "
weźcie tabletkę X", w końcu tyle ich jest reklamowanych w codziennej prasie,
radiu i telewizji, a już szczególnie w okolicy świąt. Nawet pewien Bardzo Znany Producent środka przynoszącego ulgę przy problemach trawiennych kilka tygodni temu zwrócił się do mnie z propozycją wzięcia udziału w płatnej kampanii reklamowej, zgadnijcie co odpowiedziałam, hłe hłe ;)No ale c'mon, nie próbuję Wam powiedzieć "
pijcie alkohol, żeby lepiej trawić", szczególnie, że w czasie świąt i tak dostarczyliśmy sobie milion skądinąd pysznych, jednak nadprogramowych kalorii. Zróbcie magiczny eliksir pobudzający trawienie . W zasadzie all natural i działa!

Eliksir pobudzający trawienie nie jest "
drinkiem"
alkoholowym, to mieszanka powszechnie dostępnych składników - przypraw, korzeni i
ziół, w tym
imbiru,
kurkumy,
ziół,
octu jabłkowego i
miodu, które w naturalny sposób pobudzają produkcję
soków trawiennych i wspierają pracę jelit, zaś ów
alkoholowy bitter, o którym
mowa wyżej jest jedynie dodatkiem w iście aptekarskiej ilości 1 łyżki na litr eliksiru.Zajrzyjcie zatem na półki spiżarni i poszukajcie kilku podstawowych składników:
IMBIR - coraz bardziej popularna w Polsce
przyprawa, najcenniejsza w formie korzenia. Zawiera
olejki eteryczne i substancje żywicowe, które odpowiadają za jego intensywny aromat i nieco
palący smak. Dzięki nim
imbir pobudza wydzielanie śliny i
soków żołądkowych, a tym samym wspomaga trawienie, wzmaga apetyt, łagodzi mdłości, zapobiega obrzękom, wspomaga usuwanie
wody z organizmu.
Imbir jest wskazany dla osób z podwyższonym cholesterolem, ale także łagodzi dolegliwości miesiączkowe, fantastycznie wspomaga leczenie przeziębień i grypy ze względu na zawarte w nim substancje przeciwzapalne oraz właściwości rozgrzewające. Jest polecany osobom cierpiącym na
bóle migrenowe, świetnie wspomaga koncentrację. W krajach azjatyckich jest znanym afrodyzjakiem. Najlepiej jest obierać
imbir skrobiąc skórkę łyżeczką do
herbaty.
KURKUMA najlepiej świeża - to jedna z najzdrowszych przypraw świata. Wzmacnia nie tylko odporność, ale także wątrobę, mózg i
serce. Ma silne właściwości przeciwzapalne, przeciwwirusowe i antybiotyczne. Zwalcza bakterie chorobotwórcze, wirusy i
grzyby, szczególnie cenne są
olejki eteryczne w niej zawarte.
MIĘTA świeża - jest bogata w
białka i węglowodany, zawiera wapno, fosfor, żelazo, magnez, a także witaminy A, B3. Liście
mięty wpływają na zwiększenie wydzielana soku żołądkowego, pobudzają trawienie, pobudzają wytwarzanie żółci, usprawniają pracę jelit, działają przeciwbakteryjnie i uspokajającoSKÓRKA
POMARAŃCZY - źródło błonnika oraz flawonoidów wspomagających usuwanie tłuszczu z organizmu, poprawia trawienie, wzmaga apetyt, wspomaga w leczeniu gazów i zgagi. Ma właściwości antybakteryjne i przeciwwirusowe. Zawarte w niej
olejki eteryczne mają właściwości uspokajające, redukujące stres, wspomagające zdrowy sen.
KOPER WŁOSKI nasiona - stymulują wydzielanie
soków żołądkowych, działają rozkurczowo, wiatropędne i moczopędne, a także uspokajające. Wspomagają leczenie niestrawności i odświeżają oddech.
ANYŻ - medycyna ludowa i wskazówki naszych babek polecały
anyż poleca się przy zaparciach, bólach brzucha i wzdęciach.
Anyż działa wykrztuśnie, wiatropędnie, pobudza apetyt, wspomaga trawienie.
CHILLI - dzięki zawartości kapsaicyny, chilli/pieprz kajeński ma właściwości przeciwbólowe, detoksykacyjne, przeciwzapalne i pobudza do pracy układ trawienny. Kapsaicyna wzmacnia osłabione funkcje wątroby, działa bakteriobójczo i łagodząco dla układu pokarmowego.
OCET JABŁKOWY - poprawia nieświeży oddech, zapobiega infekcjom układu moczowego, chroni przed zatruciami pokarmowymi, łagodzi zgagę, pobudza metabolizm.
MIÓD - dzięki zawartym w nim
cukrom prostym wspomaga detoksykację organizmu, świetnie obniża ciśnienie, wspomaga pracę wątroby, działa przeciwzapalnie i oczyszczająco, ma też silne właściwości antybiotyczne - hamuje rozwój bakterii,
grzybów, wirusów. Jego właściwości antybiotyczne wzrastają ogromnie, gdy jest rozcieńczony z
wodą.

Domowy eliksir pobudzający trawienie jest gorzkawy, delikatnie musujący, z nutą słodkiego (wg uznania). Wystarczy szklanka eliksiru wypita w 2-3 porcjach w ciągu dnia, by poczuć jak ruszają jelita, jak znów świetnie znamy adres naszej toalety i jak ustępują wzdęcia, a w okolicy talii robi się lżej. Nastawcie taki eliksir po pracy i wypijcie w kilku porcjach. Działa!5cm korzenia
imbiru3cm świeżej
kurkumy (lub 1 łyżeczka suszonej)3-4 gałązki świeżej
mięty LUB
mięty ususzonej (nie w torebce, ale suszone samodzielnie
zioła)skórka otarta z 1
pomarańczy1 łyżeczka nasion
kopru włoskiego1 łyżeczka
anyżku1/4 łyżeczki
płatków chilli3 łyżki dobrego
octu jabłkowego (u mnie Rajman)1-2 łyżki najlepszego
miodu z pasieki (ilość wg uznania, u mnie 1 łyżka)1 łyżka dowolnego "bitter" (Angostura,
Campari, Aperol, Underberg, Jägermeister,
Zioła szwedzkie)250ml
wodysok wyciśnięty z 1
pomarańczy700ml
wody musującej (np. Perlage) lub lekko gazowanej
Imbir i
kurkumę oskrob ze skórki łyżeczką, pokrój na mniejsze kawałki i przełóż do ok 250ml naczynia. Dodaj świeże gałązki
mięty (jeżeli użyjesz gałązek
mięty suszonej, najpierw zaparz je w 1/2 szklanki
wody i odstaw do naciągnięcia i przestudzenia),
koper włoski,
anyż,
chilli i skórkę otartą z
pomarańczy. Wygnieć wszystkie składniki trzonkiem drewnianej łyżki lub specjalnym narzędziem barmańskim (takim jakiego używa się przy robieniu mojito), aż składniki puszczą
soki i będą mocno rozgniecione. Dodaj
miód,
ocet jabłkowy,
wodę i bitter (ew wystudzoną suszoną
miętę wraz z
wodą, w której się parzyła), wymieszaj dokładnie i odstaw do schłodzenia na 2-3 godziny. Odcedź całość przez sito i dokładnie odciśnij. Wymieszaj z
sokiem z
pomarańczy oraz
wodą musującą i wypij ok 250ml w 2-3 porcjach w ciągu dnia. Pozostałym eliksirem podziel się z dorosłym domownikiem lub zużyj w ciągu 2 dni.Pomysł na eliksir znalazłam na Bon Apetit i sprawdziłam w czasie Gwiazdki i Wielkiejnocy.