Wykonanie
Jak tam z
miodem stoicie? kupujecie, jadacie, pijecie? Od kilku lat każdej jesieni robię zapasy
miodu na cały rok. Ale nie znajdziecie mnie
między półkami supermarketu, na których tylko płynne, grzane
miody pozbawione wartości odżywczych.
Miód kupuję prosto z pasieki, od zaprzyjaźnionego pszczelarza, któremu ufam. Ufam, że
miodu nie grzeje, że zaprasza pszczoły do pracy w czystych od zanieczyszczeń terenach i że jakość
miodu od niego jest najwyższa. Od jesieni do późnej wiosny "dla zdrowotności" podaję całej rodzinie
miodowy eliksir zdrowia .

Słuchacie czasem Sheryl Crow ? Ja przez długi czas miałam "problem" z jej muzyką. Może przesyt po prostu. Ale kiedyś, oglądając z dziećmi "Film o pszczołach", usłyszałam jej "Here Comes The Sun", które naładowało mnie fantastyczną energią. Na przełomie zimy i wiosny bardzo się przydaje. Posłuchajcie...Jak i z czym jadacie miód? Ja od
miody jestem uzależniona. Jadamy
miód "po grecku" z
jogurtem i
owocami w zdrowotnym pucharze Hipokratesa . Dodaję
miód do najlepszej granoli, obowiązkowo wybór
miodów podaję do amerykańskich pancakes, czy letniego najprostszego deseru, czyli zmrożonego
melona .
Miód jest genialnym dodatkiem do
kurczaka - koniecznie upieczcie w niedzielę
miodowego kurczaka . Ale same walory smakowe, cudowna naturalna
słodycz to nie wszystko.
Miody są szalenie zdrowe, a babcia koleżanki nauczyła mnie robić
miodowy eliksir zdrowia, który
pity codziennie od jesieni do wiosny wspomaga odporność organizmu .
Miód był stosowany jako naturalne remedium na wiele chorób nie tylko przez nasze babcie, ale już w starożytności. Oczywiście każdy ma ulubiony smak
miodu i ja najczęściej kieruję się właśnie smakiem wybierając
miody u pszczelarza, jednak mają one bardzo różne właściwości, na co też warto zwracać uwagę.RZEPAKOWY - nasz ukochany codzienny
miód. Kremowy, smarowny jak gęste
masło, czy może krem. Zawiera dużo
olejków eterycznych, witamin, aminokwasów. Jest łagodny dla wątroby, wskazany przy stanach zapalnych górnych dróg oddechowych i odtruwaniu organizmu. Jak większość
miodów, chroni przed zakażeniami.GRYCZANY - to
miód nektarowy z kwiatów gryki o pięknej bursztynowej barwie, mniej gęsty niż rzepakowy. Ma zdecydowany, mocny smak, nie do pomylenia z żadnym innym
miodem. Zawiera rutynę, witaminy i minerały (magnez!), naturalnie wspomaga odporność, oczyszcza, dobroczynny dla układy krwionośnego. Bardzo polecany jako naturalny środek wspomagający pamięć i pobudzający w stanach wyczerpania nerwowego, czy przesilenia wiosennego.SPADZIOWY - ze spadzi iglastej i liściastej - kolejny "mocny"
miód o bardzo charakterystycznym smaku i zapachu, jest stosunkowo mało słodki. Doskonały przy leczeniu infekcji górnych dróg oddechowych i stanów zapalnych organizmu.WRZOSOWY - niezwykły
miód o pięknym,
bursztynowym kolorze, świeży ma nieco "galaretowatą" strukturę z jakby kulkami przypominającymi
kawior. Bardzo charakterystyczny, ostrawy smak, przepiękny aromat. Zbawiennie działa przy leczeniu schorzeń układu moczowego, biegunki, czy kłopotów z jelitami. Ma właściwości antyseptyczne.AKACJOWY - bardzo jasny, niemal przezroczysty o delikatnym smaku. Pomaga w leczeniu schorzeń układu trawiennego (żołądek, dwunastnica), nerek, dróg moczowych. Ma działanie moczopędne, wspomaga trawienie, działa bakteriobójczo.LIPOWY - delikatny, jasny
miód. Stosowany przy leczeniu przeziębień, gdyby, gorączki,
kaszlu. Słodzona nim chłodna
herbatka lipowa świetnie wspomaga zasypianie i działa przeciwstresowo.

Przez wiele lat od jesieni aż do maja, dosłownie co kilka dni padałam ciężko złożona chorobą - grypa, przeziębienie, zapalenie oskrzeli, duszący kaszel. Ale od kilku miesięcy regularnie stosuję terapię
miodowym eliksirem zdrowia i udało mi się przetrwać od lipca do lutego praktycznie bez jednego dnia choroby. Gdy już zapadłam na "paskudztwo" w środku zimy, stosunkowo szybko się z niego wykaraskałam.Szczególnie polecam terapię
miodową na początku wiosny, gdy występuje naturalny spadek odporności organizmu, a jednocześnie pogoda bywa iście wiosenna - kapryśna i zmienna. Z plasterkami
cytryny, świeżymi
ziołami i kostkami
lodu to także fantastyczna, orzeźwiająca lemoniada na lato.
Miodowy eliksir zdrowiaTo nic innego niż
miód rozpuszczony w dobrej, chłodnej wodzie i odstawiony na całą noc, by przez kilka uwolniły się wszystkie związki w nim zawarte. Szklankę "eliksiru" wypijaj codziennie rano, ale żeby taka "terapia" się nie znudziła, zmieniaj smak
napoju. Dodaj gałązkę
mięty, albo
rozmarynu, wciśnij trochę świeżego
soku z cytryny lub wkrój plaster
pomarańczy,
imbiru ogórka czy
jabłka.1 łyżeczka naturalnego
miodu z pasieki1 szklanka
wody w temperaturze pokojowej (u mnie
woda filtrowana)opcjonalnie dodatki smakowe wg uznania:-
mięta,
rozmaryn,
imbir,
pomarańcza,
cytryna,
jabłko,
ogórekNajlepiej przygotuj od razu w dzbanku porcję dla całej rodziny. Rozmieszaj
miód w wodzie i odstaw na całą noc. Codziennie rano wypijaj szklankę eliksiru i ciesz się energią i zdrowiem!