ßßß
ARKADIUSZ ŚCICHOCKICzas przygotowania: do 60 minutPoziom trudności: łatweIlość osób: dla 4 osób
Średnia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)Sos:spora garść listków bazylii (3/4 szklanki)po 1/2 łyżki posiekanego czosnku i szalotekpo 1 łyżce startego parmezanu i uprażonych orzeszków piniowych1.5 łyżki octu winnego1/2 szklanki oliwysólpieprzZapiekane warzywa :1 bakłażan1 cukinia20-30 dag miąższu dyni2 papryki (czerwona i zielona)3 łyżki oliwy1 posiekana czerwona cebula1 duży pomidor (obrany; oczyszczony z nasion i zmiksowany)2 łyżeczki roztartego czosnku3 łyżki posiekanej natki2 łyżki posiekanej bazylii1 łyżka posiekanego tymianku35 dag koziego seraZapiekane warzywa z kozim serem - sposób przygotowania: Zrób sos: zmiksuj wszystkie składniki, dodając szczyptę soli i pieprzu do smaku. Przygotuj warzywa: bakłażana, cukinię, dynię i papryki pokrój w kostkę o boku 1 cm. W rondlu rozgrzej 1 łyżkę oliwy, podsmaż bakłażana. Gdy będzie miękki, przełóż do miski. Do rondla wlej kolejną łyżkę oliwy, podsmaż, mieszając, cukinię, dynię i cebulę (3-5 minut). Warzywa powinny być miękkie, ale wciąż jędrne. Przełóż je do miski, a na pozostałej łyżce oliwy usmaż papryki i również przełóż do miski. Wymieszaj podsmażone warzywa z sosem pomidorowym, czosnkiem i ziołami. Przypraw solą i pieprzem, ostudź, przełóż do żaroodpornych foremek i każdą porcję przykryj plastrem koziego sera. Piecz 8-10 minut na środkowym poziomie piekarnika rozgrzanego do 190 st. C. Możesz podawać z zieloną sałatą albo z sałatką z pomidorów i bagietką.Pączki serowe z polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche ciasteczka z włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.Zobacz też:Domowe sokiOprawa stołu