Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor Magazyn Kuchnia

ARKADIUSZ ŚCICHOCKICzas przygotowania: do 60 minutPoziom trudności: łatweIlość osób: dla 4 osób

Średnia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)Sos:spora garść listków
bazylii (3/4 szklanki)po 1/2 łyżki posiekanego
czosnku i
szalotekpo 1 łyżce startego
parmezanu i uprażonych
orzeszków piniowych1.5 łyżki
octu winnego1/2 szklanki
oliwysólpieprzZapiekane warzywa :1
bakłażan1
cukinia20-30 dag miąższu dyni2
papryki (czerwona i zielona)3 łyżki
oliwy1 posiekana
czerwona cebula1 duży
pomidor (obrany; oczyszczony z nasion i zmiksowany)2 łyżeczki roztartego
czosnku3 łyżki posiekanej
natki2 łyżki posiekanej
bazylii1 łyżka posiekanego
tymianku35 dag
koziego seraZapiekane warzywa z
kozim serem - sposób przygotowania: Zrób sos: zmiksuj wszystkie składniki, dodając szczyptę
soli i
pieprzu do smaku. Przygotuj warzywa:
bakłażana,
cukinię,
dynię i
papryki pokrój w kostkę o
boku 1 cm. W rondlu rozgrzej 1 łyżkę
oliwy, podsmaż
bakłażana. Gdy będzie miękki, przełóż do miski. Do rondla wlej kolejną łyżkę
oliwy, podsmaż, mieszając,
cukinię,
dynię i
cebulę (3-5 minut). Warzywa powinny być miękkie, ale wciąż jędrne. Przełóż je do miski, a na pozostałej łyżce
oliwy usmaż
papryki i również przełóż do miski. Wymieszaj podsmażone warzywa z
sosem pomidorowym,
czosnkiem i
ziołami. Przypraw
solą i
pieprzem, ostudź, przełóż do żaroodpornych foremek i każdą porcję przykryj plastrem
koziego sera. Piecz 8-10 minut na środkowym poziomie piekarnika rozgrzanego do 190 st. C. Możesz podawać z
zieloną sałatą albo z
sałatką z
pomidorów i
bagietką.Pączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis

Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu