ßßß Cookit - przepis na Zapiekane warzywa z kozim serem

Zapiekane warzywa z kozim serem

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Autor Magazyn Kuchnia
ARKADIUSZ ŚCICHOCKI
Czas przygotowania: do 60 minut
Poziom trudności: łatwe
Ilość osób: dla 4 osób
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (0 głosów)
Sos:
spora garść listków bazylii (3/4 szklanki)
po 1/2 łyżki posiekanego czosnku i szalotek
po 1 łyżce startego parmezanu i uprażonych orzeszków piniowych
1.5 łyżki octu winnego
1/2 szklanki oliwy
sól
pieprz
Zapiekane warzywa :
1 bakłażan
1 cukinia
20-30 dag miąższu dyni
2 papryki (czerwona i zielona)
3 łyżki oliwy
1 posiekana czerwona cebula
1 duży pomidor (obrany; oczyszczony z nasion i zmiksowany)
2 łyżeczki roztartego czosnku
3 łyżki posiekanej natki
2 łyżki posiekanej bazylii
1 łyżka posiekanego tymianku
35 dag koziego sera
Zapiekane warzywa z kozim serem - sposób przygotowania: Zrób sos: zmiksuj wszystkie składniki, dodając szczyptę soli i pieprzu do smaku. Przygotuj warzywa: bakłażana, cukinię, dynię i papryki pokrój w kostkę o boku 1 cm. W rondlu rozgrzej 1 łyżkę oliwy, podsmaż bakłażana. Gdy będzie miękki, przełóż do miski. Do rondla wlej kolejną łyżkę oliwy, podsmaż, mieszając, cukinię, dynię i cebulę (3-5 minut). Warzywa powinny być miękkie, ale wciąż jędrne. Przełóż je do miski, a na pozostałej łyżce oliwy usmaż papryki i również przełóż do miski. Wymieszaj podsmażone warzywa z sosem pomidorowym, czosnkiem i ziołami. Przypraw solą i pieprzem, ostudź, przełóż do żaroodpornych foremek i każdą porcję przykryj plastrem koziego sera. Piecz 8-10 minut na środkowym poziomie piekarnika rozgrzanego do 190 st. C. Możesz podawać z zieloną sałatą albo z sałatką z pomidorów i bagietką.
Pączki serowe z polewą czekoladową
Tatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]
Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]
Kruche ciasteczka z włoskimi orzechami
Dodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.
Zobacz też:
Domowe soki
Oprawa stołu
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/174603171/zapiekane warzywa z kozim serem/p