Wykonanie
Zapraszam na kolejny słodki przepis, tort
migdałowy amaretti. Pyszny tort na
migdałowym biszkopcie, przełożony masą
maślano budyniową i
marmoladą z
moreli. Tort ozdobiony migdałowymi
ciasteczkami amaretti… Po prostu niebo w g…Bardzo efektowny i bardzo smaczny tort
migdałowy, prosty w przyrządzeniu. Każda domowa gospodyni z nim sobie poradzi. W miarę słodki tort z dodatkiem
morelowego dżemu, która nadaje mu orzeźwiający smak. Tort udekorowałam małymi
ciasteczkami amaretti. Można je kupić w sklepie ale ja oczywiście upiekłam. Nie ma jak domowe wypieki !

Składniki:10 porcjitortownica o średnicy 18 cm, 15 cm wysoka
Biszkopt migdałowy3
jajka,
białka i
żółtka oddzielone70 g zmielonych
migdałów100 g
mąki30 g utartych
ciasteczek amaretti80 g
cukruKrem
amaretto200 g
masła, miękkiego250 ml
mleka3
żółtka50 g
cukru1 łyżeczka
waniliowego ekstraktu2 ½ łyżki
kukurydzianej skrobii50 ml
likieru amaretto50 g zmiksowanych
ciasteczek amarettoDodatkowo
dżem z
suszonej moreliciastka amaretti do dekoracji

Ubij
białka na sztywno z odrobiną
soli. Pod koniec ubijania dodawaj po łyżce
cukru. Zmiksuj
żółtka z pokruszonymi
ciastkami amaretti, a następnie dodaj do piano i zmiksuj raz. Wymieszaj
mąkę ze zmielonymi
migdałami i delikatnie wymieszaj z masą jajeczną tak aby piana nie opadła. Wysmaruj formę tłuszczem i posyp zmielonymi
migdałami. Wyłóż masę i wygładź powierzchnię. Wstaw do nagrzanego piekarnika na 160ºC na termoobiegu (bez termoobiegu 175ºC). Piecz
biszkopt przez około 35 minut lub do suchego patyczka. Wyjmij i ostudź. Ostudzony
biszkopt przekrój na 3 placki.200 gram
suszonych moreli zalej wrzątkiem. Odstaw na godzinę. Odlej
wodę (zachowaj do rozcieńczenia
dżemu) i zmiksuj. Jeśli
dżem jest za gęsty dodaj
wody. Ugotuj
budyń. W małym rondelku wymieszaj
żółtka z
cukrem,
skrobią i
wanilią. Dodaj
mleko i wymieszaj. Zagotuj mieszankę stale mieszając najlepiej trzepaczką.
Budyń będzie bardzo gęsty. Kiedy zacznie gęstnieć zdejmij z kuchni. Przykryj i odstaw do ostudzenia. Utrzyj
masło. Do puszystego
masła zacznij dodawać po łyżce budyniu. Dodaj również
likier stale miksując krem. Na koniec wsyp pokruszone
ciastka i zmiksuj.Montowanie
tortu. Posmaruj pierwszy placek
morelowym dżemem, a następnie grubą warstwą kremu.. Przykryj kolejnym plackiem i powtórz procedurę. Przykryj ostatnim plackiem i posmaruj wierzch i boki
torta resztą kremu. Oprósz
torta zmiksowanymi
ciastkami amaretti. Udekoruj całymi
ciasteczkami amaretti.

Tort
migdałowy jest inspirowany przepisem z blogu “moje wypieki”. Wysokość
tortu wynosi 9 cm. Tort swobodnie można pokroić na 10 porcji.Polecane przepisyTort makowy
kawowyWęgierski deser tort Esterhazy
Rabarbarowy torcik z
orzechami i
białą czekoladąTort
czekoladowy – przepis IITort makowy z kremem
cytrynowym