ßßß
Składniki:10 porcjitortownica o średnicy 18 cm, 15 cm wysokaBiszkopt migdałowy3 jajka, białka i żółtka oddzielone70 g zmielonych migdałów100 g mąki30 g utartych ciasteczek amaretti80 g cukruKrem amaretto200 g masła, miękkiego250 ml mleka3 żółtka50 g cukru1 łyżeczka waniliowego ekstraktu2 ½ łyżki kukurydzianej skrobii50 ml likieru amaretto50 g zmiksowanych ciasteczek amarettoDodatkowodżem z suszonej moreliciastka amaretti do dekoracji
Ubij białka na sztywno z odrobiną soli. Pod koniec ubijania dodawaj po łyżce cukru. Zmiksuj żółtka z pokruszonymi ciastkami amaretti, a następnie dodaj do piano i zmiksuj raz. Wymieszaj mąkę ze zmielonymi migdałami i delikatnie wymieszaj z masą jajeczną tak aby piana nie opadła. Wysmaruj formę tłuszczem i posyp zmielonymi migdałami. Wyłóż masę i wygładź powierzchnię. Wstaw do nagrzanego piekarnika na 160ºC na termoobiegu (bez termoobiegu 175ºC). Piecz biszkopt przez około 35 minut lub do suchego patyczka. Wyjmij i ostudź. Ostudzony biszkopt przekrój na 3 placki.200 gram suszonych moreli zalej wrzątkiem. Odstaw na godzinę. Odlej wodę (zachowaj do rozcieńczenia dżemu) i zmiksuj. Jeśli dżem jest za gęsty dodaj wody. Ugotuj budyń. W małym rondelku wymieszaj żółtka z cukrem, skrobią i wanilią. Dodaj mleko i wymieszaj. Zagotuj mieszankę stale mieszając najlepiej trzepaczką. Budyń będzie bardzo gęsty. Kiedy zacznie gęstnieć zdejmij z kuchni. Przykryj i odstaw do ostudzenia. Utrzyj masło. Do puszystego masła zacznij dodawać po łyżce budyniu. Dodaj również likier stale miksując krem. Na koniec wsyp pokruszone ciastka i zmiksuj.Montowanie tortu. Posmaruj pierwszy placek morelowym dżemem, a następnie grubą warstwą kremu.. Przykryj kolejnym plackiem i powtórz procedurę. Przykryj ostatnim plackiem i posmaruj wierzch i boki torta resztą kremu. Oprósz torta zmiksowanymi ciastkami amaretti. Udekoruj całymi ciasteczkami amaretti.
Tort migdałowy jest inspirowany przepisem z blogu “moje wypieki”. Wysokość tortu wynosi 9 cm. Tort swobodnie można pokroić na 10 porcji.Polecane przepisyTort makowy kawowyWęgierski deser tort EsterhazyRabarbarowy torcik z orzechami i białą czekoladąTort czekoladowy – przepis IITort makowy z kremem cytrynowym