Wykonanie
A co powiecie na wariacje brownies tiramisu ? Świetne połączenie cieżkiego, mokrego,mocno
czekoladowego brownie z delikatną, cienką warswą
serową i mieciutkimi
biszkoptami. Mimo, że warstwy serowej jest bardzo mało to dobrze ją czuć w smaku i genialnie komponuje się z resztą. Ciasto, które nie może nie wyjść. A jeśli macie zamrożone
białka to w tym cieście możecie je zużyć.Przepis z mybakingaddiction.com .

Składniki na brownies:340 g
czekolady1 szklanka miękkiego
masła1 szklanka
cukru4
jajka4
białka1 szklanka
mąkiSkładniki na masę
serową :230 g
serka mascarpone o temp. pokojowej230 g
serka typu cream cheese - kremowego
serka : philadelphia, quark lub
sera na sernik z wiaderka1/4 szklanki
cukru4
białka2 łyżeczki ekstraktu
waniliowegoPonad to :opakowanie
biszkoptów ladyfingers1 szklanka świeżo zaparzonej
kawyCzekoladę rozpuszczamy w kąpieli
wodnej. Odstawiamy do ostygnięcia. W dużej misce miksujemy
czekoladę z
masłem i
cukrem. Następnie dodajemy
jajka i
białka. Miksujemy do połączenia. Dodajemy
mąkę i znowu miksujemy tylko do połączenia.Szklankę masy odlewamy i odstawiamy na bok a resztę wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach ok 33x23 cm ( robiłam z połowy składników i użyłam nieco za małej formy dlatego warstwa brownies jest u mnie dosć wysoka ). Na wierzchu układamy
biszkopty jeden obok drugiego, lekko wciaskajac je w ciasto.
Biszkopty nasączamy za pomocą pędzla
kawą.Wszystkie składniki masy serowej miksujemy na gładką masę. Wylewamy całość na nasączone
biszkopty. Na masę
serową nakładamy odlaną sklankę ciasta
czekoladowego. Za pomocą patyczka delikatnie mieszamy obie masy tworząc efekt marmurka.Pieczemy w temp. 175°C przez 45-50 minut lub do suchego patyczka.Smacznego :)„BIORĘ UDZIAŁ W KONKURSIE WWW.COOKINGGOODLOOKING.BLOG.PL ”