Wykonanie
Kiedy myślę SERNIK myślę Kwestia Smaku :) Tam odnajduję przepisy na najsmaczniejsze tego typu ciasta. Gdybym tylko trzymała się dokładnie przepisu... wtedy sernik byłby z pewnością idealny...A tak... cóż... zamiast
twarogu i
mascarpone użyłam
sera z wiaderka, i choć był on naprawdę dobrej jakości, to masa serowa pod koniec była baaaardzo wodnista, o mojej zachlapanej kuchni już nawet nie wspominając ;)Nie mniej jednak wszystko się ładnie upiekło i sernik wyszedł przepyszny!Oryginalny przepis można znaleźć TUTAJ - przepis poniżej cytuję za autorką strony Kwestia Smaku.SERNIK NA
CZEKOLADOWYM SPODZIE
Składniki na
czekoladowy spód:65 g ciemnej
czekolady65 g miękkiego
masła50 g drobnego
cukru1
jajko40 g
mąkiSkładniki na masę
serową - jak wspominałam użyłam 1kg
sera z wiaderka, jednak polecam trzymanie się przepisu :)500 g
tłustego sera twarogowego zmielonego trzykrotnie500 g
sera mascarpone3 łyżki
mąki ziemniaczanej (lub pszennej)1 i 1/2 szklanki
cukru5
jajek80 ml (1/3 szklanki)
śmietanki kremówki 36% lub 30%2 łyżeczki ekstraktu z
waniliiPotrzebne też będą:- szczelna tortownica o średnicy 25 cm z odpinaną obręczą, wysmarowana
masłem (jeśli nie mamy pewności co do szczelności tortownicy, smarujemy ją
masłem, a samo dno bardzo małą jego ilością, na spód tortownicy kładziemy papier do pieczenia i wypuszczamy go na zewnątrz, zamykając ciasno obręcz). Wadą tego rozwiązania jest to, że papier może być ciężki do usunięcia
spod upieczonego już sernika.- kilka kawałków grubej folii aluminiowej do zabezpieczenia formy od zewnątrz- duża i głęboka blacha do pieczenia, do której wlejemy wrzącą
wodę i do której włożymy tortownicę z sernikiemPrzygotowanie
czekoladowego spodu:Piekarnik nagrzać do 175 stopni.
Czekoladę połamać na kostki, roztopić, ostudzić (ma być lekko ciepła).
Masło ucierać z
cukrem aż będzie puszyste (około 7 minut). W innej miseczce ubić na pianę
jajko.Połączyć wszystkie składniki delikatnie mieszając (szpatułką lub łyżką): najpierw utarte
masło z ostudzoną
czekoladą, następnie z przesianą
mąką, a na koniec z ubitym
jajkiem. Gładką masę przełożyć do formy, wyrównać powierzchnię i wstawić do piekarnika. Piec przez 6 minut (ja piekę dłużej) do momentu utworzenia się skorupki na wierzchu ciasta. Wyjąć z piekarnika. W międzyczasie zacząć przygotowywać masę
serową.Masa serowa: do misy miksera włożyć
ser twarogowy razem z
serem mascarpone i
mąką. Ucierać mieszadłem miksera przez około 2 - 3 minuty na małych obrotach miksera, aż masa będzie gładka. Stopniowo dodawać
cukier cały czas miksując na małych obrotach miksera (starając się nie napowietrzać masy). Wbijać kolejno
jajka miksując wolno przez około 15 - 30 sekund po każdym dodanym
jajku. Na koniec zmiksować ze
śmietanką i ekstraktem z
wanilii.Masę wylać (na początku wyłożyć łyżką) na podpieczony
czekoladowy spód.Tortownicę z sernikiem wstawić do większej formy do pieczenia, w którą wlać wrzącą
wodę (z jednego czajnika). Całość wstawić do piekarnika i piec przez 15 minut w 175 stopniach. Następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni i piec jeszcze przez 90 minut. Sernik należy studzić stopniowo: przez pierwsze 15 minut po wyłączeniu piekarnika pozostawić w zamkniętym piekarniku, przez następne 15 minut stopniowo uchylać drzwiczki. Po tym czasie wyjąć i całkowicie ostudzić, następnie zdjąć obręcz z tortownicy i wstawić sernik do lodówki (bez przykrycia) na minimum 8 godzin . Im sernik lepiej i dłużej schłodzony - tym lepiej. Kroić
ostrym nożem zanurzanym na chwilę we wrzątku.
SMACZNEGO :)