Wykonanie
Składniki
Czekoladowy spód Brownie:65 g ciemnej
czekolady65 g miękkiego
masła50 g drobnego
cukru1
jajko40 g
mąkiMasa serowa:500 g
tłustego sera twarogowego zmielonego trzykrotnie lub gotowego
twarogu sernikowego500 g
sera mascarpone3 łyżki
mąki ziemniaczanej (lub pszennej)1 i 1/2 szklanki
cukru5
jajek80 ml (1/3 szklanki)
śmietanki kremówki 36% lub 30%2 łyżeczki ekstraktu z
waniliiMus malinowy:150 g
malin + 2 łyżki
cukru (poza sezonem na świeże
maliny - około 15 łyżeczek
konfitury malinowej)Potrzebne też będą:szczelna tortownica o średnicy 24 cm z odpinaną obręczą wysmarowana
masłemkilka długich kawałków grubej folii aluminiowej do zabezpieczenia formy od zewnątrzduża i głęboka blacha do pieczenia, do której wlejemy wrzącą
wodę i do której włożymy tortownicę z sernikiem.PrzygotowanieMus malinowy:
Maliny dokładnie zmiksować, następnie przetrzeć przez sito bezpośrednio do miseczki. Ziarenka z sitka wyrzucić, a pozostały w miseczce mus wymieszać z
cukrem.Przygotować i odmierzyć składniki na
czekoladowy spód oraz na masę
serową. Zagotować
wodę (z jednego czajnika), w której piekł się będzie sernik. Przygotować tortownicę: dokładnie obwinąć dno i boki folią aluminiową (kilka kawałków zachodzących na siebie), zabezpieczając sernik przed dostaniem się
wody do środka. Środek posmarować
masłem.
Czekoladowy spód Brownie:Piekarnik nagrzać do 175 stopni.
Czekoladę połamać na kostki, roztopić np. w kąpieli
wodnej.
Masło ucierać z
cukrem aż będzie puszyste (około 7 minut). W innej miseczce ubić na pianę
jajko.Połączyć wszystkie składniki delikatnie mieszając (szpatułką lub łyżką): najpierw utarte
masło z ostudzoną
czekoladą, następnie z przesianą
mąką, a na koniec z ubitym
jajkiem. Gładką masę przełożyć do formy, wyrównać powierzchnię i wstawić do piekarnika. Piec przez 6 minut (na wierzchu ma pojawić się skorupka), wyjąć z piekarnika. W międzyczasie zacząć przygotowywać masę
serową.Masa serowa:Do misy miksera włożyć
ser twarogowy razem z
serem mascarpone,
mąką i
cukrem. Miksować na małych obrotach miksera, do czasu aż masa będzie gładka, przez ok. 2 minuty. Wbijać kolejno
jajka miksując wolno przez około 15 sekund po każdym dodanym
jajku. Na koniec zmiksować ze
śmietanką i ekstraktem z
wanilii.Wykonanie:Masę wylać (na początku wyłożyć łyżką) na podpieczony
czekoladowy spód. Na wierzch wykładać po łyżeczce mus malinowy starając się rozprowadzić go, tzn. "kłaść" na powierzchni, a nie zanurzać go w
masie serowej. Cieniutkim patyczkiem lub najlepiej wykałaczką zrobić kilkanaście ósemek w
masie serowej, rozprowadzając mus malinowy po powierzchni i tworząc fantazyjne wzorki.Tortownicę z sernikiem wstawić do większej formy do pieczenia, w którą wlać wrzącą
wodę (z jednego czajnika). Całość wstawić do piekarnika i piec przez 15 minut w 175 stopniach. Następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni i piec jeszcze przez 90 minut. Sernik należy studzić stopniowo: przez pierwsze 15 minut po wyłączeniu piekarnika pozostawić w zamkniętym piekarniku, przez następne 15 minut stopniowo uchylać drzwiczki. Po tym czasie wyjąć i całkowicie ostudzić, następnie zdjąć obręcz z tortownicy i wstawić sernik do lodówki (bez przykrycia) na minimum 8 godzin . Im sernik lepiej i dłużej schłodzony - tym lepiej. Kroić
ostrym nożem zanurzanym na chwilę we wrzątku.WskazówkiSernik pieczemy w "kąpieli
wodnej", aby wierzch nie popękał i pozostał idealnie gładki.Wszystkie składniki na sernik muszą
mieć temperaturę pokojową, należy więc wyjąć je z lodówki odpowiednio wcześniej.Sernik po upieczeniu i ostudzeniu należy wypiąć z obręczy i wstawić bez przykrycia do lodówki na minimum całą noc.