Wykonanie
Połącznie dla mnie zupełnie nowe - sernik ze
śliwkami... jakoś do końca mnie nie przekonał, ale może kogoś z Was...? :)Wypróbujcie :)A jeśli nie
śliwki to może jakieś inne owoce?
Maliny pasują tu doskonale, myślę, że
wiśnie podobnie!SERNIK ZE
ŚLIWKAMIPrzepis na masę
serową (proporcje zmniejszone do tortownicy 18 cm) pochodzi z Kwestii Smaku (przepis)Na spód:- 50 g
masła- 1/4 szklanki
cukru- 3/4 szklanki
mąki- garść
płatków migdałowychNa masę
serową:- 250 g
twarogu półtłustego- 250 g
mascarpone- 1/4 szklanki
cukru- 1,5 łyżki
mąki ziemniaczanej- 3
jajka- 100 g
białej czekolady- 40 ml
kremówki 30%Dodatkowo:- umyte, wypestkowane
śliwkioraznaczynie żaroodporne, folia aluminiowa, wrzątek
Przygotowanie:Rozgrzewamy piekarnik do 175 stopni (góra-dół).Wszystkie składniki na spód sernika wkładamy do miski i wyrabiamy palcami jak na kruszonkę.Wysypujemy nimi spód tortownicy 18 cm (jeśli mamy nieszczelną tortownicę należy spód wyłożyć papierem do pieczenia pozostawiając jej spory zapas na brzegach, a następnie zapiąć obręcz- papier przykrywający spód formy będzie wypuszczony na zewnątrz)Spód podpiekamy do zarumienienia (około 15 min.) i odstawiamy do przestudzenia.Tortownicę owijamy folią aluminiową.
Twaróg mielimy (lub przeciskamy przez sitko) przynajmniej dwukrotnie.
Czekoladę rozpuszczamy w rondelku razem z kremówką i pozostawiamy do ostudzenia.Do miski z
twarogiem dodajemy
mascarpone, miksujemy około 1 min. aby
sery się połączyły.Dodajemy
mąkę i
cukier. Miksujemy kolejną minutę.Dodajemy po 1
jajku, miksujemy po 30 sek. po każdym dodaniu
jajka.Dodajemy ostudzoną
czekoladę z kremówką.Masę wylewamy na ostudzony spód ciasta.Na masę wykładamy
śliwki (lub inne
owoce - cudowne połączenie z tym sernikiem to
maliny!).Tortownicę wstawiamy do większego naczynia żaroodpornego, do którego wlewamy wrzątek.Wstawiamy do piekarnika. Pieczemy 10 min w temp. 175 stopni, a następnie 45 min. w 120 stopniach.Sernik studzimy przy lekko otwartych drzwiczkach piekarnika,
potem wstawiamy do lodówki na kilka godzin lub całą noc.Przed zdjęciem obręczy należy delikatnie odkroić brzegi sernika nożem.SMACZNEGO! :)