Wykonanie
Home » amerykańska kuchnia »
biszkopty »
cake pops »
cake popsy »
ciasteczka »
czekolada » lizaki » na patyku » na prezent » słodkie »
Cake popsniedziela, 16 marca 2014
Postanowiłam pokusić się o coś innego, oryginalnego. Z początku myślałam z zwykłych pralinkach, jednak ostatecznie zdecydowałam się na
Cake Pops. Są to
ciasteczka na patyku. Niezwykle popularne w Stanach Zjednoczonch, miejmy nadzieję, że wkrótce zawitają i do naszych sklepów. Są wspaniałe! Idealne na przyjęcia oraz jako prezent.Składniki:pół tabliczki
białej czekolady,125 g
serka mascarpone,3 łyżki
cukru,200 g
biszkoptów,łyżeczka ekstraktu z
wanilii,
cukier z prawdziwą
wanilią2 łyżki miękkiego
masła+
czekolada do pokryciaWykonanie:Wszystkie składniki oprócz
czekalady zmiksować na gładką masę.
Czekoladę roztopić w kąpieli
wodnej, połączyć z resztą. Włożyć do lodówki na 30-50 minut.Po schłodzeniu z ciasta formować kuleczki.Roztopić kolejną porcję
czekolady.*Ja do
cake popsów użyłam patyczków do szaszłyków (odciełam ostry koniec).Patyczki maczać w
czekoladzie i wbijać do kulek mniej więcej do 3/4 ich głębokości.Ponownie schłodzić.Maczać w
czekoladzie otrząsając całość z nadmiaru
czekolady, dowolnie ozdobić.Schłodzić.Opcja dla lodożerców-
cake popsy można z pomyślnością mrozić i serwować jako najpyszniejsze
lody ciasteczkowe!Smacznego!