ßßß
Postanowiłam pokusić się o coś innego, oryginalnego. Z początku myślałam z zwykłych pralinkach, jednak ostatecznie zdecydowałam się na Cake Pops. Są to ciasteczka na patyku. Niezwykle popularne w Stanach Zjednoczonch, miejmy nadzieję, że wkrótce zawitają i do naszych sklepów. Są wspaniałe! Idealne na przyjęcia oraz jako prezent.Składniki:pół tabliczki białej czekolady,125 g serka mascarpone,3 łyżki cukru,200 g biszkoptów,łyżeczka ekstraktu z wanilii,cukier z prawdziwą wanilią2 łyżki miękkiego masła+ czekolada do pokryciaWykonanie:Wszystkie składniki oprócz czekalady zmiksować na gładką masę.Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, połączyć z resztą. Włożyć do lodówki na 30-50 minut.Po schłodzeniu z ciasta formować kuleczki.Roztopić kolejną porcję czekolady.*Ja do cake popsów użyłam patyczków do szaszłyków (odciełam ostry koniec).Patyczki maczać w czekoladzie i wbijać do kulek mniej więcej do 3/4 ich głębokości.Ponownie schłodzić.Maczać w czekoladzie otrząsając całość z nadmiaru czekolady, dowolnie ozdobić.Schłodzić.Opcja dla lodożerców- cake popsy można z pomyślnością mrozić i serwować jako najpyszniejsze lody ciasteczkowe!Smacznego!



