Wykonanie
Sernik bardzo łatwy w przygotowaniu i w miarę szybki do zrobienia, sernik bez
spodu ( co nie oznacza, że nie można go zrobić ze
spodem:) ).Mokry, delikatny i kremowy w smaku, czyli taki jak większość z nas lubi.Składniki:szklanka drobnego
cukru do wypieków3 łyżeczki ekstraktu
waniliowegoPolewa:tabliczka
czekolady mlecznej50g
masłaPrzygotowanie:Na początek włączamy piekarnik na 180st.Ucieramy
masło z
cukrem, na jasną i puszystą masę.Wbijmy
jajka, jedno po drugim, ucierając po każdym dodaniu.Po dodaniu wszystkich
jajek, stopniowo dodajemy
ser, ciągle ucierając masę.Wsypujemy obie
mąki i dodajemy ekstrakt
waniliowy.Masę przelewamy do tortownicy ( śr. 24cm ), wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno).Sernik wkładamy do nagrzanego do 180st. piekarnika, zmniejszamy temperaturę do 150st. pieczemy przez 1 , 5 godziny.Studzimy zostawiając sernik w wyłączonym piekarniku, lub przy lekko uchylonych drzwiczkach.Polewa:W garnuszku, nad parą
wodną, roztopić podzieloną na kostki
czekoladę razem z
masłem, wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji.Polewą polać schłodzony sernik, odstawić do stężenia polewy.
źródło przepisu: mojewypieki.comPolecam również przepis na sernik, na herbatnikach, który również można przygotować bez
spodu, a zawiera mniej składników i przygotowuje się go błyskawicznie :)Przepis znajdziecie tutaj, a zdjęcie poglądowe poniżej :)Kategorie: