Wykonanie
Pyszne
drożdżowe ślimaczki z
cukrem,
cynamonem,
orzechami pekan i lukrem z
serka śmietankowego i
soku z cytryny. Można użyć innych
orzechów jednak w związku z moją alergią wolałam nie ryzykować. Przygotowanie ich jest dosyć czasochłonne ze względu na czas leżakowania
ciasta drożdżowego, jednak zapewniam,że warto:) Niestety są dosyć kaloryczne, jednak od czasu do czasu można sobie sprawić taką przyjemność. Polecam!Przygotowanie: 3 godziny,Czas pieczenia max. 20 minut[col2 formatter=’1′]Składniki na ślimaczki:2 szklanki
mleka1/2 szklanki
oleju1/2 szklanki
cukru7 g
drożdży instant4 szklanki
mąki uniwersalnej1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
sody1/2 łyżki
solidodatkowe 1/2 szklanki
mąki220 g
masła (roztopionego)1 1/2 szklanki
cukrumielony
cynamon1 1/2 szklanki
orzechów pekan (lub innych)Składniki na
lukier :120 g
serka śmietankowego100 g
masła1 1/2 szklanki
cukru pudru1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii (opcjonalnie)sok z 1
cytryny[/col2][col2_last formatter=’1′]Przygotowanie ślimaczków:W rondelku wymieszaj
mleko,
olej i
cukier. Podgrzewaj na małym ogniu mieszając,aż do momentu rozpuszczenia się
cukru (nie doprowadź do wrzenia). Odstaw do ostygnięcia.Posyp przygotowane wcześniej
mleko drożdżami instant i zamieszaj. Pozostaw na kilka minut, aby
drożdże zaczęły „pracować”.Następnie przelej
mleko do miski robota kuchennego i miksując wsypuj powoli
mąkę. Gdy całość będzie tworzyła jednolitą masę, przykryj miskę ręcznikiem i odstaw w ciepłe miejsce na godzinę.Po tym czasie wsyp do miski
proszek do pieczenia,
sól i kolejne 1/2 szklanki
mąki. Miksuj na bardzo wolnych obrotach do połączenia składników.Ponownie przykryj miskę ręcznikiem i wstaw do lodówki na kolejną godzinę.Następnie wyłóż ciasto na posypaną
mąką powierzchnię i rozwałkuj je na prostokąt o grubości 5-7 mm. Wylej na nie i dokładnie rozsmaruj połowę roztopionego
masła, następnie posyp je równomiernie 1 szklanką
cukru,mielonym
cynamonem (ja lubię duużo
cynamonu:)) i na koniec większą częścią posiekanych
orzechów.Zacznij zwijać ciasto w rulon, zaczynając od szerszego brzegu. Staraj się zwijać w miarę ciasno, ułatwi nam to krojenie w późniejszej fazie. Po zwinięciu ułóż rulon spojeniem do dołu.Natłuść częścią roztopionego
masła 2-3 żaroodporne naczynia (ja miałam 3 okrągłe o śr. 28 cm) i zacznij kroić rulon
ostrym nożem na ok. 1 1/2 – 2 cm plastry. Układaj każdy plaster po odkrojeniu w naczyniu żaroodpornym (nie więcej niż 7-8 w jednym).Wysmaruj plastry resztą roztopionego
masła,posyp resztą
cukru i
cynamonem. Przykryj naczynia ręcznikiem i pozostaw w ciepłym miejscu na kolejne 20 minut.Po tym czasie włóż ślimaczki do piekarnika i piecz 15-18 minut,lub do zbrązowienia. Nie piecz 2 partii równocześnie.Po wyjęciu ślimaczków z piekarnika polej je od razu lukrem i posyp resztą
orzechów.Przygotowanie lukru:Umieść
serek i
masło w temp. pokojowej w misce miksera i ubijaj do uzyskania kremowej konsystencji.Następnie miksując wsypuj powoli
cukier puder i wlewaj
sok z cytryny,aż do otrzymania jednolitego lukru.Smacznego![/col2_last]


Share the post "Maślane ślimaczki
cynamonowe z
cytrynowym lukrem z
serka śmietankowego"



