ßßß Cookit - przepis na Maślane ślimaczki cynamonowe z cytrynowym lukrem z serka śmietankowego

Maślane ślimaczki cynamonowe z cytrynowym lukrem z serka śmietankowego

nazwa

Wykonanie

Pyszne drożdżowe ślimaczki z cukrem,cynamonem,orzechami pekan i lukrem z serka śmietankowego i soku z cytryny. Można użyć innych orzechów jednak w związku z moją alergią wolałam nie ryzykować. Przygotowanie ich jest dosyć czasochłonne ze względu na czas leżakowania ciasta drożdżowego, jednak zapewniam,że warto:) Niestety są dosyć kaloryczne, jednak od czasu do czasu można sobie sprawić taką przyjemność. Polecam!
Przygotowanie: 3 godziny,Czas pieczenia max. 20 minut
[col2 formatter=’1′]
Składniki na ślimaczki:
2 szklanki mleka
1/2 szklanki oleju
1/2 szklanki cukru
7 g drożdży instant
4 szklanki mąki uniwersalnej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
1/2 łyżki soli
dodatkowe 1/2 szklanki mąki
220 g masła (roztopionego)
1 1/2 szklanki cukru
mielony cynamon
1 1/2 szklanki orzechów pekan (lub innych)
Składniki na lukier :
120 g serka śmietankowego
100 g masła
1 1/2 szklanki cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (opcjonalnie)
sok z 1 cytryny
[/col2]
[col2_last formatter=’1′]
Przygotowanie ślimaczków:
W rondelku wymieszaj mleko,olej i cukier. Podgrzewaj na małym ogniu mieszając,aż do momentu rozpuszczenia się cukru (nie doprowadź do wrzenia). Odstaw do ostygnięcia.
Posyp przygotowane wcześniej mleko drożdżami instant i zamieszaj. Pozostaw na kilka minut, aby drożdże zaczęły „pracować”.
Następnie przelej mleko do miski robota kuchennego i miksując wsypuj powoli mąkę. Gdy całość będzie tworzyła jednolitą masę, przykryj miskę ręcznikiem i odstaw w ciepłe miejsce na godzinę.
Po tym czasie wsyp do miski proszek do pieczenia,sól i kolejne 1/2 szklanki mąki. Miksuj na bardzo wolnych obrotach do połączenia składników.Ponownie przykryj miskę ręcznikiem i wstaw do lodówki na kolejną godzinę.
Następnie wyłóż ciasto na posypaną mąką powierzchnię i rozwałkuj je na prostokąt o grubości 5-7 mm. Wylej na nie i dokładnie rozsmaruj połowę roztopionego masła, następnie posyp je równomiernie 1 szklanką cukru,mielonym cynamonem (ja lubię duużo cynamonu:)) i na koniec większą częścią posiekanych orzechów.
Zacznij zwijać ciasto w rulon, zaczynając od szerszego brzegu. Staraj się zwijać w miarę ciasno, ułatwi nam to krojenie w późniejszej fazie. Po zwinięciu ułóż rulon spojeniem do dołu.
Natłuść częścią roztopionego masła 2-3 żaroodporne naczynia (ja miałam 3 okrągłe o śr. 28 cm) i zacznij kroić rulon ostrym nożem na ok. 1 1/2 – 2 cm plastry. Układaj każdy plaster po odkrojeniu w naczyniu żaroodpornym (nie więcej niż 7-8 w jednym).
Wysmaruj plastry resztą roztopionego masła,posyp resztą cukru i cynamonem. Przykryj naczynia ręcznikiem i pozostaw w ciepłym miejscu na kolejne 20 minut.
Po tym czasie włóż ślimaczki do piekarnika i piecz 15-18 minut,lub do zbrązowienia. Nie piecz 2 partii równocześnie.
Po wyjęciu ślimaczków z piekarnika polej je od razu lukrem i posyp resztą orzechów.
Przygotowanie lukru:
Umieść serek i masło w temp. pokojowej w misce miksera i ubijaj do uzyskania kremowej konsystencji.
Następnie miksując wsypuj powoli cukier puder i wlewaj sok z cytryny,aż do otrzymania jednolitego lukru.
Smacznego!
[/col2_last]
Share the post "Maślane ślimaczki cynamonowe z cytrynowym lukrem z serka śmietankowego"
Źródło:http://karmelowy.pl/maslane-slimaczki-cynamonowe-z-cytrynowym-lukrem-z-serka-smietankowego