Wykonanie
Składniki:ciasto:1/2 szklanki
mleka1/2 szklanki
śmietany1/2 szklanki
cukru1/2 szklanki
oleju1 opakowanie suchych
drożdży4,5 szklanki
mąki1/2 łyżeczki
soli1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
sody oczyszczonej1 kostka
masła roztopionego
cynamonkolorowe posypkipolewa:1 szklanka
cukru pudru1/4 szklanki
śmietany lub
mleka1/2 łyżeczki
wanilii
Do miski wlewamy
mleko,
śmietanę, pół szklanki
cukru i pół szklanki
oleju. Miksujemy, podgrzewamy na średnim ogniu, prawie do wrzenia, a następnie wyłączamy palnik.Zostawiamy do ostygnięcia (ok. 45 minut)Po tym czasie dodajemy opakowanie suchych
drożdży i pozostawiamy na kilka minut. Następnie dodajemy 4 szklanki
mąki i mieszamy drewnianą łyżką aż do uformowania ciasta.Przykrywamy czystym ręcznikiem i zostawiamy na godzinę.Po godzinie dodajemy pozostałą
mąkę (pół szklanki),
sól,
proszek do pieczenia i
sodę.Wyrabiamy ciasto ręcznie, rozwałkowujemy na posypanej
mąką stolnicy ciasto na kształt prostokąta. Pędzlem rozprowadzamy roztopione
masło i obficie posypujemy
cynamonem i
cukrem. Następnie posypujemy kolorową posypką. Zwijamy ciasto w rulon i kroimy w 1-2 cm kawałki i wkładamy je do dwóch okrągłych blaszek do pieczenia, wysmarowanych
masłem. Odstawiamy na kolejne 30 minut. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 13-15 minut.Składniki na polewę łączymy w rondelku na małym ogniu i wylewamy na ciepłe zawijaski!