Wykonanie

Sezon na
dynię powoli się zaczyna ...i w tym roku nie zwlekałam z tym i od razu wzięłam się za wypróbowywanie przepisów. W Stanach Zjednoczonych jest istny szał w okresie Halloween, wszystko jest o smaku
dynii .... począwszy od
kawy, a skończywszy na świecach zapachowych. W tym roku poddaję się całemu temu szaleństwu. Babeczki mają jeden duży plus .... robi się je wyjątkowo prosto i szybko, nawet mikser nie jest potrzebny.Są mięciutkie, puszyste i tak jak lubię .... wilgotne .... a z lekko słonawym kremem stanowią ciekawe połączenie.Składniki (ok.24 sztuk):2 szklanki puree z pieczonej
dynii (przepis poniżej)3
jajka1 1/2 szklanki
cukru3/4 szklanki
oleju2 szklanki
mąki1 łyżeczka
cynamonu1 łyżeczka
sody oczyszczonej1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
soliWykonanie:

W pierwszej kolejności należy przygotować puree z dyni, czyli pociętą na większe kawałki
dynię wraz ze skórą posmarować
oliwą i włożyć do piekarnika nagrzanego do 200C (390F). Piec ok.1h aż miąższ będzie miękki, po ostudzeniu wybrać miąższ odrzucając skórkę.
Dynię przekładamy do blendera i zmiksować na puree z niewielką ilością
wody (100-150 ml).... i tak mamy puree z pieczonej
dynii (patrz zdjęcie obok).
Jajka roztrzepać w dużej misce i wtedy wsypać
cukier i ubijać trzepaczką jeszcze chwilę. Powoli wlewać
olej i równocześnie wmieszać go w masę, na końcu dodać ekstrakt z
wanilii. Do masy dodajemy ostudzone puree z
dynii i całość mieszamy łyżką.
Mąkę przesiać przez sito i dodać do niej
cynamon,
sodę,
proszek do pieczenia i
sól. Mix suchych składników dodajemy do masy jajeczno-dyniowej i całość mieszamy do połączenia się wszystkiego.Piekarnik nagrzewamy do 165C (325F).

Masę rozlewamy do foremek na mufinki i zapiekamy ok.30-35 minut, sprawdzając patyczkiem czy środek jest dopieczony.Krem
Waniliowy (wystarczy na 10szt. muffin)8-10 łyżek
cukru pudru2 łyżeczki ekstraktu z
wanilli3 łyżki
masła250 g
serka Philadelphia
Masło rozetrzeć z
cukrem pudrem i
wanilią, stopniowo dodając
serek Philadelphia. Ostudzone mufinki ozdobić kremem
waniloiowym przy użyciu szprycy. Można również posypać szczyptą
cynamonu.
