ßßß
Sezon na dynię powoli się zaczyna ...i w tym roku nie zwlekałam z tym i od razu wzięłam się za wypróbowywanie przepisów. W Stanach Zjednoczonych jest istny szał w okresie Halloween, wszystko jest o smaku dynii .... począwszy od kawy, a skończywszy na świecach zapachowych. W tym roku poddaję się całemu temu szaleństwu. Babeczki mają jeden duży plus .... robi się je wyjątkowo prosto i szybko, nawet mikser nie jest potrzebny.Są mięciutkie, puszyste i tak jak lubię .... wilgotne .... a z lekko słonawym kremem stanowią ciekawe połączenie.Składniki (ok.24 sztuk):2 szklanki puree z pieczonej dynii (przepis poniżej)3 jajka1 1/2 szklanki cukru3/4 szklanki oleju2 szklanki mąki1 łyżeczka cynamonu1 łyżeczka sody oczyszczonej1/2 łyżeczki proszku do pieczenia1/2 łyżeczki soliWykonanie:
W pierwszej kolejności należy przygotować puree z dyni, czyli pociętą na większe kawałki dynię wraz ze skórą posmarować oliwą i włożyć do piekarnika nagrzanego do 200C (390F). Piec ok.1h aż miąższ będzie miękki, po ostudzeniu wybrać miąższ odrzucając skórkę. Dynię przekładamy do blendera i zmiksować na puree z niewielką ilością wody (100-150 ml).... i tak mamy puree z pieczonej dynii (patrz zdjęcie obok).Jajka roztrzepać w dużej misce i wtedy wsypać cukier i ubijać trzepaczką jeszcze chwilę. Powoli wlewać olej i równocześnie wmieszać go w masę, na końcu dodać ekstrakt z wanilii. Do masy dodajemy ostudzone puree z dynii i całość mieszamy łyżką.Mąkę przesiać przez sito i dodać do niej cynamon, sodę, proszek do pieczenia i sól. Mix suchych składników dodajemy do masy jajeczno-dyniowej i całość mieszamy do połączenia się wszystkiego.Piekarnik nagrzewamy do 165C (325F).
Masę rozlewamy do foremek na mufinki i zapiekamy ok.30-35 minut, sprawdzając patyczkiem czy środek jest dopieczony.Krem Waniliowy (wystarczy na 10szt. muffin)8-10 łyżek cukru pudru2 łyżeczki ekstraktu z wanilli3 łyżki masła250 g serka PhiladelphiaMasło rozetrzeć z cukrem pudrem i wanilią, stopniowo dodając serek Philadelphia. Ostudzone mufinki ozdobić kremem waniloiowym przy użyciu szprycy. Można również posypać szczyptą cynamonu.