ßßß
Esencjonalne ragu z kaczki(4-5 porcji)Składniki:2 łyżki oleju roślinnego2 marchewki, obrane i pokrojone w kostkę1 łodyga selera naciowego, pokrojonego w 1 cm kawałki1 mała cebula, pokrojona w drobną kostkę2 ząbki czosnku, drobno posiekane1 łyżeczka posiekanego, świeżego rozmarynu250 ml wytrawnego czerwonego wina2 puszki po 400 g krojonych pomidorów2 liście lauroweszczypta startej gałki muszkatołowej500 g upieczonego mięsa z kaczkisól i pieprz do smakuposiekana natka pietruszki do podaniaPrzygotowanie:Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC.W większej patelni najlepiej przystosowanej do zapiekania w piekarniku, rozgrzej olej, włóż marchewkę, selera, cebulę, czosnek i rozmaryn i podsmaż przez 5 minut.Wlej wino, gotuj przez 3 minuty zdrapując przypalone kawałki z dna patelni, po czym dodaj pomidory, liście laurowe, gałkę muszkatołową i rozdrobnione mięso z kaczki. Dopraw solą i pieprzem, wymieszaj, doprowadź do wrzenia, przykryj i włóż do piekarnika. Jeżeli nie posiadasz patelni dostosowanej do zapiekania w piekarniku, na tym etapie przełóż ragu do naczynia żaroodpornego i włóż przykryte do piekarnika.Piecz przez 35-45 minut, aż gulasz zgęstnieje. Podawaj z makaronem, posypane pietruszką.Smacznego!
English versionDuck ragu(4-5 servings)Ingredients:2 tablespoons vegetable oil2 carrots, peeled and diced1 stalk celery, cut into 1 cm pieces1 small onion, diced2 cloves garlic, minced1 teaspoon chopped fresh rosemary250 ml dry red wine2 x 400 g cans chopped tomatoes2 bay leavesa pinch of grated nutmeg500 g of roasted duck meatsalt and pepper to tastechopped parsley to servePreparation:Preheat the oven to 180 oC.In a large oven safe pan, heat the oil, add the carrots, celery, onions, garlic and rosemary and sauté for 5 minutes.Add wine, cook for 3 minutes, scraping the burnt bits from the bottom of the pan, next add the tomatoes, bay leaves, nutmeg and shredded duck meat. Season with salt and pepper, stir, bring to the boil, cover and place in oven.Bake for 35-45 minutes or until stew thickens. Serve with pasta, sprinkled with parsley.Enjoy!
Share the post "Esencjonalne ragu z kaczki / Duck ragu"


