Wykonanie
Share the post "Esencjonalne ragu z
kaczki / Duck ragu"Im jest chłodniej na zewnątrz, tym mam większą ochotę na dania gulaszowe. Najlepiej z dużą ilością
mięsa i warzywTakie właśnie łatwe i przyjemne jest ragu z
kaczki, które wam dzisiaj prezentuję.
Mięso z kaczki, z warzywami i
przyprawami, duszone w
winie,
sosie pomidorowym i
ziołami, podane z
makaronem. Idealny obiad na chłodne wieczory. Ponadto, jest to świetny sposób na spożytkowanie także innych
mięs, które pozostały po świętach. Nie marnujmy jedzenia, polecam!Scroll down for recipe in English
![](/Data/Images/karmelowy.pl\esencjonalne-ragu-z-kaczki-duck-ragu/l/-628335138.jpg)
Esencjonalne ragu z
kaczki(4-5 porcji)Składniki:2 łyżki
oleju roślinnego2
marchewki, obrane i pokrojone w kostkę1 łodyga
selera naciowego, pokrojonego w 1 cm kawałki1 mała
cebula, pokrojona w drobną kostkę2 ząbki
czosnku, drobno posiekane1 łyżeczka posiekanego, świeżego
rozmarynu250 ml
wytrawnego czerwonego wina2 puszki po 400 g krojonych
pomidorów2
liście lauroweszczypta startej
gałki muszkatołowej500 g upieczonego
mięsa z kaczkisól i
pieprz do smakuposiekana
natka pietruszki do podaniaPrzygotowanie:Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC.W większej patelni najlepiej przystosowanej do zapiekania w piekarniku, rozgrzej
olej, włóż
marchewkę,
selera,
cebulę,
czosnek i
rozmaryn i podsmaż przez 5 minut.Wlej
wino, gotuj przez 3 minuty zdrapując przypalone kawałki z dna patelni, po czym dodaj
pomidory,
liście laurowe,
gałkę muszkatołową i rozdrobnione
mięso z kaczki. Dopraw
solą i
pieprzem, wymieszaj, doprowadź do wrzenia, przykryj i włóż do piekarnika. Jeżeli nie posiadasz patelni dostosowanej do zapiekania w piekarniku, na tym etapie przełóż ragu do naczynia żaroodpornego i włóż przykryte do piekarnika.Piecz przez 35-45 minut, aż gulasz zgęstnieje. Podawaj z
makaronem, posypane
pietruszką.Smacznego!
![](/Data/Images/karmelowy.pl\esencjonalne-ragu-z-kaczki-duck-ragu/l/-132085687.jpg)
English versionDuck ragu(4-5 servings)Ingredients:2 tablespoons vegetable oil2 carrots, peeled and diced1 stalk
celery, cut into 1 cm pieces1 small onion, diced2 cloves garlic, minced1 teaspoon chopped fresh rosemary250 ml dry red
wine2 x 400 g cans chopped tomatoes2 bay leavesa pinch of grated nutmeg500 g of roasted duck meatsalt and pepper to tastechopped parsley to
servePreparation:Preheat the oven to 180 oC.In a large oven safe pan, heat the oil, add the carrots,
celery, onions, garlic and rosemary and sauté for 5 minutes.Add
wine, cook for 3 minutes, scraping the burnt bits from the bottom of the pan, next add the tomatoes, bay leaves, nutmeg and shredded duck meat. Season with salt and pepper, stir, bring to the boil, cover and place in oven.Bake for 35-45 minutes or until stew thickens.
Serve with pasta, sprinkled with parsley.Enjoy!
![](/Data/Images/karmelowy.pl\esencjonalne-ragu-z-kaczki-duck-ragu/l/48512340.jpg)
Share the post "Esencjonalne ragu z
kaczki / Duck ragu"
![](/Data/Images/karmelowy.pl\esencjonalne-ragu-z-kaczki-duck-ragu/l/1199998964.jpg)
![](/Data/Images/karmelowy.pl\esencjonalne-ragu-z-kaczki-duck-ragu/l/811987667.jpg)
![](/Data/Images/karmelowy.pl\esencjonalne-ragu-z-kaczki-duck-ragu/l/-1139180744.jpg)
![](/Data/Images/karmelowy.pl\esencjonalne-ragu-z-kaczki-duck-ragu/l/1589308522.jpg)