ßßß
Składniki na 3-4 porcje:Wołowina:0,5 kg chudej wołowiny np. ligawy1 szklanka wina czerwonego wytrawnego1 łyżeczka suszonego tymiankumąka do oprószenia mięsa (około 1 łyżka stołowa)500 - 700 ml wywaru warzywnego lub mięsno-warzywnegosól i pieprzolej do smażeniaSos śliwkowy:80 dag świeżych śliwek węgierek z wydrążonymi pestkami1/2 łyżeczki octu jabłkowego lub winnego1 pełna łyżka stołowa miodu1 pełna łyżeczka cynamonuszczypta chili1/2 szklanki zimnej wodySurówka z kapusty i marchwi:1/4 dużej lub 1/2 małej główki kapusty białej1 duża marchew lub 2 małe1 łyżeczka startej na drobnych oczkach tarki jarzynowej cebuli1 pełna łyżka stołowa majonezusól i pieprz do smakuSposób przygotowania:Mięso opłukać pod bieżącą wodą, wyporcjować na grubość ok. 1 cm, następnie delikatnie rozbić każdą porcję, oprószyć z dwóch stron solą, pieprzem a także mąką.Mięso przełożyć do rondla, zalać winem oraz dodać tymianek. Odstawić na minimum 30 minut do lodówki.Na patelni rozgrzać olej, obsmażyć mięso, nie dłużej niż po 1 minucie na każdą ze stron. Następnie przełożyć mięso ponownie do rondla, ustawić rondel na wolnym ogniu, gotować około 1,5 – 2 godziny.Sos śliwkowy:Śliwki przełożyć do garnka, dodać cynamon, miód, ocet oraz szczyptę chili, zalać 1/2 szklanki zimnej wody, wymieszać, a następnie przykryć pokrywką i podgrzewać na wolnym ogniu, aż do zagotowani się. Mieszać od czasu do czasu. Kiedy śliwki będą już rozgotowane, sos przestudzić i zmiksować blenderem na gładką masę.Surówka z kapusty i marchwi:Kapustę oczyścić z wierzchnich liści, opłukać a następnie poszatkować w maszynce na drobno. Marchew obrać i zmielić w maszynce na cieniutkie paski lub zetrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej.Wszystkie składniki (rozdrobnioną marchew, startą cebulę oraz poszatkowaną kapustę) wymieszać ze sobą w jednym naczyniu, dodać majonez, sól i pieprz i ponownie wymieszać. Odstawić do lodówki.Wykończenie:Ugotowane w marynacie mięso ułożyć na talerzu polewając je ciepłym sosem śliwkowym. Do dania można można zastosować takie dodatki jak gotowane ryż brązowy oraz surówkę z kapusty białej i marchwi.