ßßß Cookit - przepis na Wołowina z sosem śliwkowym

Wołowina z sosem śliwkowym

nazwa

Wykonanie

05 Października 2014 Gotowanie ze stylem
Przepis na wołowinę gotowaną w winie z aromatycznym sosem śliwkowym o bardzo oryginalnym smaku. Zachęcam do wypróbowania przepisu szczególnie kiedy dostępne są jeszcze śliwki. Jako dodatek do dania polecam surówkę ze świeżych warzyw np. z kapusty białej i marchwi. Sos śliwkowy idealnie komponuje się z różnymi gatunkami mięs, nie tylko z wołowiną, ma odpowiednią konsystencję a także wyraźny i charakterystyczny smak.
Wołowina w winie aromatycznym sosem śliwkowym
Składniki na 3-4 porcje:
Wołowina:
0,5 kg chudej wołowiny np. ligawy
1 szklanka wina czerwonego wytrawnego
1 łyżeczka suszonego tymianku
mąka do oprószenia mięsa (około 1 łyżka stołowa)
500 - 700 ml wywaru warzywnego lub mięsno-warzywnego
sól i pieprz
olej do smażenia
Sos śliwkowy:
80 dag świeżych śliwek węgierek z wydrążonymi pestkami
1/2 łyżeczki octu jabłkowego lub winnego
1 pełna łyżka stołowa miodu
1 pełna łyżeczka cynamonu
szczypta chili
1/2 szklanki zimnej wody
Surówka z kapusty i marchwi:
1/4 dużej lub 1/2 małej główki kapusty białej
1 duża marchew lub 2 małe
1 łyżeczka startej na drobnych oczkach tarki jarzynowej cebuli
1 pełna łyżka stołowa majonezu
sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Mięso opłukać pod bieżącą wodą, wyporcjować na grubość ok. 1 cm, następnie delikatnie rozbić każdą porcję, oprószyć z dwóch stron solą, pieprzem a także mąką.
Mięso przełożyć do rondla, zalać winem oraz dodać tymianek. Odstawić na minimum 30 minut do lodówki.
Na patelni rozgrzać olej, obsmażyć mięso, nie dłużej niż po 1 minucie na każdą ze stron. Następnie przełożyć mięso ponownie do rondla, ustawić rondel na wolnym ogniu, gotować około 1,5 – 2 godziny.
Sos śliwkowy:
Śliwki przełożyć do garnka, dodać cynamon, miód, ocet oraz szczyptę chili, zalać 1/2 szklanki zimnej wody, wymieszać, a następnie przykryć pokrywką i podgrzewać na wolnym ogniu, aż do zagotowani się. Mieszać od czasu do czasu. Kiedy śliwki będą już rozgotowane, sos przestudzić i zmiksować blenderem na gładką masę.
Surówka z kapusty i marchwi:
Kapustę oczyścić z wierzchnich liści, opłukać a następnie poszatkować w maszynce na drobno. Marchew obrać i zmielić w maszynce na cieniutkie paski lub zetrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej.
Wszystkie składniki (rozdrobnioną marchew, startą cebulę oraz poszatkowaną kapustę) wymieszać ze sobą w jednym naczyniu, dodać majonez, sól i pieprz i ponownie wymieszać. Odstawić do lodówki.
Wykończenie:
Ugotowane w marynacie mięso ułożyć na talerzu polewając je ciepłym sosem śliwkowym. Do dania można można zastosować takie dodatki jak gotowane ryż brązowy oraz surówkę z kapusty białej i marchwi.
Źródło:http://www.gotowaniezestylem.pl/przepis_wolowina-z-sosem-sliwkowym.html