ßßß
Składniki na 12 muffinek:1 ½ szklanki mąki graham typ 1850 lub żytniej2 łyżeczki proszku do pieczenia1 pełna łyżeczka cynamonu1 pełna łyżeczka przyprawy korzennej do piernika lub wykonana samodzielnie z następujących zmielonych przypraw: ziele angielskie, goździki, kminek, kolendra, cynamon, gałka muszkatołowa, majeranek, papryka, gorczyca i liść laurowy100 g masła50 g czekolady gorzkiej o zawartości masy kakaowej 70%¼ szklanki miodu pszczelego2 jajka½ szklanki posiekanych na drobno orzechów dowolnego rodzaju np. włoskich bądź laskowych¼ szklanki rodzynek (nie jest to warunek konieczny)4-5 łyżek wiórków kokosowych1 opakowanie jogurtu naturalnego - 170 gpłatki migdałowe do dekoracjiSposób przygotowania:Piekarnik rozgrzać do 180˚C (góra i dół bez włączonej funkcji termoobiegu). Masło roztopić i ostudzić. Formę na muffiny wypełnić papilotkami.Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, przyprawą korzenną, cynamonem oraz kakao przesiać do miski. Orzechy posiekać na drobno.Czekoladę połamać na kawałki i przełożyć do żaroodpornej miski. Następnie ustawić miskę nad rondlem z gotującą się na małym ogniu wodą i mieszać, aż czekolada się rozpuści.Rodzynki zalać gorącą wodą i odstawić na około 10 minut, aby zwiększyły swoją objętość, po czym odsączyć je z wody.Jajka rozmiksować wraz z jogurtem oraz miodem.Następnie połączyć ze sobą wszystkie składniki za pomocą łyżki: do sypkich i suchych składników powoli dodawać masę jajeczną oraz rozpuszczoną czekoladę.Dodać roztopione masło, rodzynki, wiórki kokosowe oraz orzechy. Ciasto powinno być grudkowate, lecz bez widocznych śladów mąki.Masę nałożyć do papilotek, posypać płatkami migdałowymi i wstawić do piekarnika na około 15-20 minut aż do momentu kiedy muffiny urosną.