Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor Nowa Kuchnia Polska

Fot. Arkadiusz Ścichocki / AGCzas przygotowania: do 60 minutPoziom trudności: średnieRegion: kuchnia polskaIlość osób: dla 4 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (6 głosów)Zupa:20 dag
włoszczyzny1.5 l
wodysólpieprzcukier50-60 dag świeżych
pomidorów2 małe
cebule1 czubata łyżka
masłaew. 1 łyżka
mąki1/2 szklanki
śmietany (22-proc.)1 łyżka posiekanej
natki albo
koperkuew. nieco
koncentratu pomidorowego dla koloru
Groszek ptysiowy:5 dag
masła1/2 szklanki
wodysól10 dag
mąki1
jajko + 1
żółtkotłuszcz do blachyZupa pomidorowa z
groszkiem ptysiowym - sposób przygotowania: Najpierw przygotuj
groszek ptysiowy: zagotuj
wodę z
masłem i szczyptą
soli. Na wrzątek wsyp przesianą
mąkę, odsuń na bok i ucieraj energicznie, aby rozbić grudki. Gdy ciasto
zrobi się gładkie i szkliste, przestudź je trochę, wbij
jajko i dodaj
żółtko, ciągle przy tym ucierając. Ciasto jest gotowe, gdy przestygnie i przestanie się kleić do łyżki i rondla. Wtedy przełóż je do szprycki i wyciskaj kuleczki wielkości
grochu na natłuszczoną blachę. Piecz, aż kuleczki urosną i staną się złote (w temp. 200-220°C). Teraz przygotuj zupę: obraną
włoszczyznę pokrój na kawałki, zalej
wodą,
posól i ugotuj
wywar.
Pomidory pokrój na ćwiartki, włóż do rondelka, dodaj pokrojone w piórka
cebule,
masło i nieco
wody. Gotuj, aż
pomidory się rozpadną, a
cebula będzie miękka. Wtedy przetrzyj
pomidory przez sitko i połącz z przecedzonym
wywarem jarzynowym. Dodaj (niekoniecznie)
mąkę rozprowadzoną w małej ilości
wody, zagotuj, przypraw. Wlej
śmietanę wymieszaną z odrobiną gorącej zupy, zagotuj jeszcze raz. Jeśli zupa jest za blada, doKrem z
pomidorów z
papryką,
oliwą bazyliową i
serem fetaZupa pomidorowaJeśli masz więcej czasu, przygotuj
groszek ptysiowy samodzielnie, według naszego przepisu. Jeśli mniej - wykorzystaj
groszek kupiony w piekarni. Zobacz przepis na Zupa pomidorowa z
groszkiem ptysiowym Sprawdzi się jako sycące, ale dość lekkie danie. Zobacz przepis na włoską
sałatkę z
tuńczykiem i