Wykonanie
Autor Miesięcznik Kuchnia

Fot. Arkadiusz Ścichocki / AGCzas przygotowania: powyżej 60 minutPoziom trudności: łatweRegion: kuchnia austriacka,kuchnia szwajcarskaIlość osób: powyżej 4 osób

Średnia ocena potrawyOceń przepis (13 głosów)40 dag nieobranych
migdałów10 dag
mąki25 dag
cukru pudru5 dag
kakaopo szczypcie
cynamonu i
goździków1 torebka
cukru waniliowego z prawdziwą
wanilią2 łyżki
czystej wódki owocowej (najlepiej z
wiśni ale może też być
śliwowica)2
białkapo 4 dag brązowego i
białego cukrucukier do posypania blatuBasler brunsli (
ciasteczka kakaowo-korzenne) - sposób przygotowania: Posiekaj drobno
migdały, odłóż 3 łyżki, resztę wymieszaj z
cukrem pudrem (odłóż 2 łyżki
cukru pudru). Przełóż do malaksera i zmiel bardzo drobniutko. Wymieszaj
kakao z
mąką,
przyprawami,
cukrem waniliowym i
alkoholem, dodaj do
migdałów z
cukrem.
Białka ubij na sztywno, dodawaj po łyżce do sypkich składników, delikatnie mieszając, aż powstanie ciasto. Włóż na godzinę do lodówki. Stolnicę posyp
cukrem, rozwałkuj ciasto do grubości 8 mm. Powycinaj
ciasteczka (powinno wyjść około 40 sztuk). Na jeden talerz wsyp pozostałe
migdały, na drugi
brązowy cukier, na trzeci
biały cukier.
Ciasteczka wkładaj (tylko po jednej stronie) do
migdałów lub
cukru, lekko dociskaj. Ułóż na blachach wyścielonych pergaminem, piecz 12-15 minut w temp. 150°C. Odłóż, aby ostygły.Pomysł na
ciasteczka z
ciasta francuskiegoPierwsza Wigilia "na swoim"

czego jest Internet? W serwisie Ugotuj.to znajdziecie dwa proste przepisy na pierniczki: Pierniczki Basler Brunsli -
ciasteczka kakaowo - korzenne albo inne o nie mniej świątecznym aromacie:
Ciastko imbirowo-
czekoladowe z
migdałami i
orzechami pekan Jeśli tylko wystarczy czasu, możecie upiec rogaliki ze