ßßß Cookit - przepis na Basler brunsli (ciasteczka kakaowo-korzenne)

Basler brunsli (ciasteczka kakaowo-korzenne)

nazwa

Wykonanie

Autor Miesięcznik Kuchnia
Fot. Arkadiusz Ścichocki / AG
Czas przygotowania: powyżej 60 minut
Poziom trudności: łatwe
Region: kuchnia austriacka,kuchnia szwajcarska
Ilość osób: powyżej 4 osób
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (13 głosów)
40 dag nieobranych migdałów
10 dag mąki
25 dag cukru pudru
5 dag kakao
po szczypcie cynamonu i goździków
1 torebka cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
2 łyżki czystej wódki owocowej (najlepiej z wiśni ale może też być śliwowica)
2 białka
po 4 dag brązowego i białego cukru
cukier do posypania blatu
Basler brunsli (ciasteczka kakaowo-korzenne) - sposób przygotowania: Posiekaj drobno migdały, odłóż 3 łyżki, resztę wymieszaj z cukrem pudrem (odłóż 2 łyżki cukru pudru). Przełóż do malaksera i zmiel bardzo drobniutko. Wymieszaj kakao z mąką, przyprawami, cukrem waniliowym i alkoholem, dodaj do migdałów z cukrem. Białka ubij na sztywno, dodawaj po łyżce do sypkich składników, delikatnie mieszając, aż powstanie ciasto. Włóż na godzinę do lodówki. Stolnicę posyp cukrem, rozwałkuj ciasto do grubości 8 mm. Powycinaj ciasteczka (powinno wyjść około 40 sztuk). Na jeden talerz wsyp pozostałe migdały, na drugi brązowy cukier, na trzeci biały cukier. Ciasteczka wkładaj (tylko po jednej stronie) do migdałów lub cukru, lekko dociskaj. Ułóż na blachach wyścielonych pergaminem, piecz 12-15 minut w temp. 150°C. Odłóż, aby ostygły.
Pomysł na ciasteczka z ciasta francuskiego
Pierwsza Wigilia "na swoim"
czego jest Internet? W serwisie Ugotuj.to znajdziecie dwa proste przepisy na pierniczki: Pierniczki Basler Brunsli - ciasteczka kakaowo - korzenne albo inne o nie mniej świątecznym aromacie: Ciastko imbirowo-czekoladowe z migdałami i orzechami pekan Jeśli tylko wystarczy czasu, możecie upiec rogaliki ze
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/34870326/basler brunsli ciasteczka kakaowo korzenne/p