ßßß
Składniki (2 blachy - ok. 38 szt. ciasteczek):
250 g mielonych migdałów150 g cukru2 łyżki mąki2 łyżki kakaopół łyżeczki cynamonupół łyżeczki mielonych goździkówszczypta soli2 białka100 g gorzkiej czekolady2 łyżki likieru Cherry Brandy lub wiśniówki (można pominąć)Przygotowanie:W misce wymieszać migdały, cukier, mąkę, kakao i przyprawy. W drugiej misce ubić pianę z białek. W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę i wymieszać ją z ubitymi białkami i likierem. Połączyć wszystkie składniki i wymieszać na jednolitą masę. Rozwałkować ciasto na grubość ok. 1 cm. Za pomocą foremek wyciskać ciasteczka i ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawić do wyschnięcia na 5 godzin (lub na całą noc). Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 240° C przez 4-6 min.Źródło/ Inspiracja: "Palce lizać" - Słodkie Święta