ßßß
Szwajcarskie migdałowo - czekoladowe świąteczne serducha. Delikatnie korzenne, głęboko lecz nie za mocno czekoladowe, lekko ciągnące w środku. Zwane szwajcarskimi brownies; teksturą przypominają bardzo gęste makaroniki. Co je wyróżnia od innych ciasteczek to ponad 12 godzinny czas oczekiwania na 'odpoczęcie' i wysuszenie ciasta przed pieczeniem. Tradycyjnie po upieczeniu obtacza się serca w cukrze. Bardzo dobrze się przechowują, można je piec już na miesiąc przed Bożym Narodzeniem. Stanowią wspaniałe prezenty w okresie świątecznym, również dla osób na diecie bezglutenowej. Wpiszcie już dziś na listę świątecznych wypieków :-).Składniki na całą blaszkę ciastek:100 g gorzkiej czekolady, posiekanej250 g mielonych migdałów250 g cukru pudru1 łyżeczka kakao1/4 łyżeczki cynamonuszczypta mielonych goździków2 białkaszczypta soli1 łyżka Kirschu lub rumuDodatkowo:cukier, do dekoracjibiałko, roztrzepane do posmarowaniaCzekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Migdały podprażyć na suchej patelni, do zarumienienia; odstawić do wystudzenia.Do naczynia wsypać wystudzone migdały, cukier puder, kakao, przyprawy. Wymieszać.W misie miksera ubić białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać do suchych składników, dokładnie wymieszać lub zmiksować. Dodać rum, roztopioną czekoladę, wymieszać do połączenia. Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą, schłodzić przez 1 godzinę w lodówce.Po tym czasie ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować na grubość około 1 cm, podsypując delikatnie cukrem pudrem. Wykrawać serca. Odłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia do przeschnięcia na 12 godzin (całą noc).Kolejnego dnia ciastka posmarować przed pieczeniem lekko roztrzepanym białkiem.Piec w temperaturze 200ºC przez około 8 - 13 minut (piekłam około 13 minut) do przesuszenia. Ciastka się napuszą, mogą lekko popękać a środek może pozostać bardziej miękki. Wyjąć, wystudzić na kratce.Wystudzone serca przesmarować po bokach białkiem (lub wodą) zanurzyć w cukrze i docisnąć, by boki były ładnie udekorowane.Przechowywać w szczelnym pojemniku, do 1-2 miesięcy.Smacznego :-).

Źródło przepisu - Kuchengotter .