Wykonanie
… i niestety ostatnia; niestety lub na szczęście, gdyż już słyszałam (a raczej czytałam…) narzekających na nadmiar kalorii i
słodyczy uczestników ;)Dlatego dziś będzie coś innego, coś lżejszego, coś małego do popołudniowej
kawy. Przepis dostałam od kuzynki z Danii i mimo iż w tłumaczeniu jest to ‘Szwedzki
Chleb Czekoladowy’, to jednak z
chlebem jako takim ma niewiele wspólnego. I nie zawiera
czekolady, jedynie odrobinę
kakao, tak więc jest to mniej słodka, acz oryginalna alternatywa dla tych nie-
czekoladowych :)
Szwedzkie
Ciasteczka Kakaowe(na ok. 100
ciasteczek)300 g
mąki1 łyżeczka
proszku do pieczenia180 g
cukru (u mnie z trzciny cukrowej)1 łyżeczka
cukru waniliowego2 łyżki
kakao200 g zimnego
masła1
jajko+ 1
białko do posmarowania+
cukier perłowy i
migdały do posypaniaNagrzać piekarnik do 175°.
Masło pokroić na małe kawałki; suche produkty wymieszać, dodać do
masła i chwilę wyrabiać. Następnie dodać
jajka i dalej wyrabiać do calkowitego połączenia składników (lecz nie za długo). Uformować kulę, zawinąć ją w folię i włożyć do lodówki na 30 minut.Po wyjęciu z lodówki podzielić ciasto na 6 części; z każdej z nich uformować cienki wałek o długości ok. 25-30 cm. Ułożyć ciasto na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i każdy wałek lekko spłaszczyć na szerokość ok. 4 cm. (uwaga : nie układać kawałków ciasta zbyt ściśle obok siebie gdyż rozpłaszczają się podczas pieczenia). Posmarować ciasto
białkiem, posypać dekoracyjnym
cukrem perłowym oraz kawałkami
migdałów.Piec 10 min. Ciasto po wyjęciu z pieca musi być jeszcze miękkie, gdyż szybko twardnieje w temperaturze pokojowej. Odczekać kilka minut i gdy ciasto jest już lekko przestudzone pokroić je na małe kawałki.Dla mnie są to bardzo ciekawe w smaku
ciasteczka, chrupkie z wierzchu lecz miękkie w środku. Jeśli lubicie takie ‘inne’ smaki to polecam Wam ten oto szwedzki smakołyk ;)