Wykonanie
Z niesamowitym nadzieniem w środku. To jest rzeczywiście coś, co mój Mąż kocha. Myślę, że nie tylko on.
Masło orzechowe i krem z
orzechów laskowych i
czekolady. Tak, to jest trochę ciężkie Jednak w smaku jest doskonale wyważone.
Słodycz z
masła orzechowego i kremu z
orzechów laskowych i
czekolady jest przełamana kwaśnymi powidłami domowowej roboty. Całość polana polewą nugatową. Z masy marcepanowej wycięłam ozdobne motylki dla solenizantki, który ułożyłam na wierzchu.*Wszystkiego najlepszego!
Do przygotowania ciasta potrzebujemy:- kostkę
masła- niepełne 2 szklanki
cukru (ja
daję ok 1 szklanki)-
cukier waniliowy- 2 łyżki
kakao- 1/2 szklanki czerwonego wina/soku
owocowego (jeżeli pieczemy dla dzieci)- 2 szklanki
mąki- 4 całe
jajka- 3 łyżeczki
proszku do pieczeniaW garnku gotujemy
masło,
cukier,
cukier waniliowy i
wino. Wszytko podgrzać aż konsystencja będzie jednolita, zmniejszyć ogień i gotować dalej.
Alkohol powinien odparować. W przypadku, gdy zamiast
wina dajemy
sok owocowy, gotować krócej.Oczywiście zrezygnować w tym wypadku z większości
cukru, jak nie z całego. Do miski wbić
jajka, wsypać
mąkę z proszkiem. Dodać ostudzoną masę
czekoladową. Dokładnie wymieszać, aż masa bedzie jednolita i bez grudek. Formę wyłożyć papierem do pieczenia.Wylać ciasto do formy. Piec w 180 stopniach z termoobiegiem - 40 minut minimum.*Pokroić ciasto na cztery równe warstwy. Jednen blat ( górę dolnego) posmarować
masłem orzechowym (dodałam dodatkowo kilka batoników karmelowo
orzechowych, ale jeśli chcesz możesz użyć
czekolady z orzechami ziemnych lub coś podobnego) i drugi blat ciasta posmarowac grubo kremem z
orzechów laskowych i
czekolady. Skleić ze sobą (zdjęcie 3).Górę drugiego blatu posmarować grubo powidłami. Z pozostałymi dwoma blatami ciasta postąpic jak w przypadku dwóch pierwszych i położyć na warstwie powideł. Wierzch polać
czekoladą i równomiernie rozprowadzić po górze i na bokach. Udekorować według uznania.