ßßß
Do przygotowania ciasta potrzebujemy:- kostkę masła- niepełne 2 szklanki cukru (ja daję ok 1 szklanki)- cukier waniliowy- 2 łyżki kakao- 1/2 szklanki czerwonego wina/soku owocowego (jeżeli pieczemy dla dzieci)- 2 szklanki mąki- 4 całe jajka- 3 łyżeczki proszku do pieczeniaW garnku gotujemy masło, cukier, cukier waniliowy i wino. Wszytko podgrzać aż konsystencja będzie jednolita, zmniejszyć ogień i gotować dalej. Alkohol powinien odparować. W przypadku, gdy zamiast wina dajemy sok owocowy, gotować krócej.Oczywiście zrezygnować w tym wypadku z większości cukru, jak nie z całego. Do miski wbić jajka, wsypać mąkę z proszkiem. Dodać ostudzoną masę czekoladową. Dokładnie wymieszać, aż masa bedzie jednolita i bez grudek. Formę wyłożyć papierem do pieczenia.Wylać ciasto do formy. Piec w 180 stopniach z termoobiegiem - 40 minut minimum.*Pokroić ciasto na cztery równe warstwy. Jednen blat ( górę dolnego) posmarować masłem orzechowym (dodałam dodatkowo kilka batoników karmelowo orzechowych, ale jeśli chcesz możesz użyć czekolady z orzechami ziemnych lub coś podobnego) i drugi blat ciasta posmarowac grubo kremem z orzechów laskowych i czekolady. Skleić ze sobą (zdjęcie 3).Górę drugiego blatu posmarować grubo powidłami. Z pozostałymi dwoma blatami ciasta postąpic jak w przypadku dwóch pierwszych i położyć na warstwie powideł. Wierzch polać czekoladą i równomiernie rozprowadzić po górze i na bokach. Udekorować według uznania.



