Wykonanie
Pomimo tego, że to nie czas świąteczny postanowiłam upiec makowca. Przepis znalazłam na stronie http://www.znajdzprzepisy.pl/click/index/8621585/?site=upieczmnie.blogspot.com, odrobinę go przerobiłam ;)Ciasto:175 g
masła75 g
cukrucukier waniliowy2
jajka375 g
mąki1 kopiasta łyżeczka
proszku do pieczeniaMasa makowa:gotowa masa makowa z Bakallandu2
białkaMasło utrzeć z
cukrami na puch. Cały czas ucierając dodawać po jednym
jajku. Na końcu wsypać
mąkę przesianą z
proszkiem do pieczenia, dokładnie wyrobić. Ciasto podzielić na dwie nierówne części. Większą przykryć dno posmarowanej tłuszczem i wysypanej
bułka tartą formy. Pozostałą część ciasta owinąć folią spożywczą, schować do lodówki.
Białka ubić na sztywną pianę, wymieszać z gotową masą
makową. Przełożyć na dno z ciasta. Pozostałe ciasto rozwałkować, wycinać centymetrowe paski, układać z nich na
masie makowej kratkę. Przed pieczeniem posmarować rozmąconym
jajkiem. Piec ok. 40-50 min w 180ºC.Tak wyglądał przed upieczeniem:
A tak po:
Smacznego ;)