ßßß
Składniki:2 szklanki cukru19 czubatych łyżek mąki1 kostka masła lub margaryny4 jajka1 torebka cukru waniliowego13 dag drobno posiekanych migdałów3 łyżki kakao4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej1 czubata łyżeczka proszku do pieczeniatłuszcz do wysmarowania formyKawę rozpuszczamy w szklance gorącej wody i odstawiamy, żeby wystygła. Miękkie masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. W trakcie ucierania stopniowo wbijamy jajka. Dodajemy ostudzoną kawę i drobno posiekane migdały lub płatki migdałowe. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia oraz kakao i dodajemy do masy. Starannie mieszamy wszystkie składniki, aby otrzymać gładką, jednolitą masę.Formę do babek (ok. 2 litrową) smarujemy tłuszczem. Napełniamy ciastem i wygładzamy powierzchnię. Wstawiamy do dobrze nagrzanego piekarnika i pieczemy około 1,5 godziny w 175 stopniach.Upieczoną babkę wyciągamy z formy. Kroimy na kawałki dopiero wtedy, gdy całkiem ostygnie.Ciasta z tego przepisu jest dużo, więc na początek polecam przygotowanie z połowy składników. Pieczemy wtedy około 50 minut.Smacznego