Wykonanie
sobota, 27 Luty 2010, autor: blue_megi, Brak Komentarzy »
Składniki:2 szklanki
cukru19 czubatych łyżek
mąki1 kostka
masła lub
margaryny4
jajka1 torebka
cukru waniliowego13 dag drobno posiekanych
migdałów3 łyżki
kakao4 łyżeczki
kawy rozpuszczalnej1 czubata łyżeczka
proszku do pieczeniatłuszcz do wysmarowania formy
Kawę rozpuszczamy w szklance gorącej
wody i odstawiamy, żeby wystygła. Miękkie
masło ucieramy z
cukrem i
cukrem waniliowym na puszystą masę. W trakcie ucierania stopniowo wbijamy
jajka. Dodajemy ostudzoną
kawę i drobno posiekane
migdały lub
płatki migdałowe.
Mąkę mieszamy z
proszkiem do pieczenia oraz
kakao i dodajemy do masy. Starannie mieszamy wszystkie składniki, aby otrzymać gładką, jednolitą masę.Formę do babek (ok. 2 litrową) smarujemy tłuszczem. Napełniamy
ciastem i wygładzamy powierzchnię. Wstawiamy do dobrze nagrzanego piekarnika i pieczemy około 1,5 godziny w 175 stopniach.Upieczoną babkę wyciągamy z formy. Kroimy na kawałki dopiero wtedy, gdy całkiem ostygnie.Ciasta z tego przepisu jest dużo, więc na początek polecam przygotowanie z połowy składników. Pieczemy wtedy około 50 minut.Smacznego