ßßß Cookit - przepis na Babka kawowa

Babka kawowa

nazwa

Wykonanie

sobota, 27 Luty 2010, autor: blue_megi, Brak Komentarzy »
Składniki:
2 szklanki cukru
19 czubatych łyżek mąki
1 kostka masła lub margaryny
4 jajka
1 torebka cukru waniliowego
13 dag drobno posiekanych migdałów
3 łyżki kakao
4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
tłuszcz do wysmarowania formy
Kawę rozpuszczamy w szklance gorącej wody i odstawiamy, żeby wystygła. Miękkie masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. W trakcie ucierania stopniowo wbijamy jajka. Dodajemy ostudzoną kawę i drobno posiekane migdały lub płatki migdałowe. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia oraz kakao i dodajemy do masy. Starannie mieszamy wszystkie składniki, aby otrzymać gładką, jednolitą masę.
Formę do babek (ok. 2 litrową) smarujemy tłuszczem. Napełniamy ciastem i wygładzamy powierzchnię. Wstawiamy do dobrze nagrzanego piekarnika i pieczemy około 1,5 godziny w 175 stopniach.
Upieczoną babkę wyciągamy z formy. Kroimy na kawałki dopiero wtedy, gdy całkiem ostygnie.
Ciasta z tego przepisu jest dużo, więc na początek polecam przygotowanie z połowy składników. Pieczemy wtedy około 50 minut.
Smacznego
Źródło:http://www.rogalikblog.pl/przepisy/ciasta/babka-kawowa