Wykonanie
Kruszon to łatwe w przygotowaniu ciasto, które można zrobić z dowolnymi
owocami. Najlepiej komponują się nieco kwaśne
owoce, które neutralizują
słodycz pianki z
białek. Dzisiaj proponuję wersję ze
śliwkami. dzisiaj ciasto
śliwkowe piekłam razem z Mirabelką, więc zapraszam do obejrzenia Jej propozycji :)/ standardowa blaszka prostokątna, 1 szklanka=250ml/0,5 kg
mąki krupczatki1 kostka
margaryny lub
masła, z lodówki3 łyżki
smalcu5
jajek3 łyżeczki
proszku do pieczenia1 szklanka
cukru3 łyżeczki
kakao niesłodzonego1 opakowanie
cukru waniliowegocukier puder do posypania
owoców (jeśli są bardzo kwaśne; ja użyłam
cukru pod posypania
cukrem)
owoce - u mnie 8 dużych
śliwekDo
mąki dodać
smalec,
margarynę,
proszek do pieczenia,
żółtka,
cukier waniliowy.
Margarynę posiekać nożem. Wyrobić gładkie ciasto. Podzielić je na 3 części.Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.Na blaszkę wyłożyć pierwszą część ciasta. Na nie kładziemy
owoce (u mnie
śliwki pokrojone na kawałki, bez pestek, położone skórką do dołu).
Owoce posypujemy
cukrem pudrem przesianym przez sitko (chyba, że mamy słodkie
owoce, wtedy pomijamy
cukier puder).Pozostałe ciasto wyrabiamy z
kakao. Dzielimy na pół. Połowę skubiemy i rozkładamy równomiernie na owocach (ja położyłam nieco więcej niż pół pozostałego ciasta).Ubijamy
białka. Pod koniec ubijania dodajemy
cukier i miksujemy do uzyskania lśniącej masy. Wykładamy na ciasto.Na
białka kładziemy pozostałe ciasto skubiąc je pacami po trochu.Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180ºC i pieczemy ok. 30 minut.