Wykonanie
Dzisiaj przepis na pyszne kruche korzenne
ciasteczka do zawieszenia na choinkę, należy pamiętać, że do takich
ciasteczek dodajemy więcej przypraw (najlepiej takich świeżo zmielonych w moździerzu lub w młynku dołączonym do blendera) dzięki temu cała choinka pachnie aromatem
korzennych przypraw,
masła i
miodu :)

Składniki :250g
masła400g
mąki80 g
cukru pudru40 g
cukru waniliowego (najlepiej taki prawdziwy z ziarnami
wanilii jest przepyszny)3 łyżeczki domowej
przyprawy ( ja użyłam kory
cynamonu,
anyżu,
goździków,
ziela angielskiego oraz
pieprzu)4 łyżeczki
miodu1 łyżeczka domowego ekstraktu
waniliowego (opcjonalnie)1 płaska łyżeczka
kakoNa
lukier :1
białko1 szklanka
cukruPrzygotowanie:Posiekać
masło nożem , dodać pozostałe składniki, zagnieść ciasto, uformować z niego dwie kule, rozwałkować
między dwoma arkuszami papieru, odstawić na chwilę w zimne miejsce, wyciąć pierniczki i piec ok 10 minut w temperaturze 180 stopni.
Białko zmiksować z
cukrem do uzyskania gładkiej masy, przyozdobić pierniczki (ja użyłam do tego specjalnego pisaka)Smacznego :) i Wesołych Świąt :)
