Wykonanie
« Powrót  

Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 60(z pieczeniem / smażeniem): 50 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czego
masło 75 gramów
miód 60 gramów
cukier 200 gramów
mleko 2 łyżek stołowych
Cynamon 1 łyżek deserowych
kakao 1 łyżek deserowych
goździki mielone 1 szczypta
proszek do pieczenia 2 łyżek deserowych
mąka 200 gramów
białka 0,5 sztuk
cukier puder 100 gramówWykonanie:W garnku podgrzewać
masło,
miód,
cukier i
mleko, mieszając tak długo, aż się
masło roztopi, wystudzić.Przesiana
mąkę wymieszać z proszkiem,
goździkami,
cynamonem i
kakao. 2/3 mieszanki dodać do masy miodowej i mikserem wyrobić ciasto. Wyłożyć je na stolnicę, dodając pozostałą mieszankę zagnieść gładkie ciasto. Zawinąć w folie i wstawić na 60 minut do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 5 mm. Wyciąć pierniczki w różnych kształtach, ułożyć na blasze wyścielonej papierem do pieczenia. Piec ok. 9 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, ostudzić.Z
białka ubić pianę, dodać
cukier puder 8i mieszać, aż powstanie ciągliwa masa. Przełożyć ją do szprycy i udekorować pierniczki, które można udekorować koralikami z
cukru.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaWigiliaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: