ßßß
To takie malutkie pyszniutkie cudeńka, wielkości paznokcia kciuka.Do chrupania zaraz po zrobieniu, nie muszą leżakować.Miałam okazję spróbować oryginału, dlatego piekłam dotąd aż zbliżyły się do zapamiętanego smaku i wyglądu. Nie było to łatwe.Bardzo pomocny był przepis Anny z Addio pomidory, z którego skorzystałam.inspiracjamoje zmiany w nawiasieKruidnoten115 g mąki tortowej T450duża szczypta proszku do pieczenia1 łyżeczka przyprawy do piernika(dodatkowo świeży starty imbir płaska łyżeczka i cynamon 1/2 łyżeczki)½ łyżeczki kakao*50 g brązowego cukru** (cukier puder 60 g lub drobny cukier)szczypta soli50 g miękkiego masła1 łyżeczka miodu2 łyżki mleka
UWAGA: polecam trzymać się proporcji dokładnie, nie wychodzą jeśli coś zmienimy:) nawet rodzaj mąki ma znaczenie.Z doświadczenia (tak, to już któreś podejście;) wiem że lepiej użyć cukru pudru, wychodzą gładkie, takie jak trzeba. Ja najpierw połączyłam sypkie składniki z masłem, do kruszonki dodałam miód i mleko, tak jest prościej i wszystko się dobrze połączy.Przygotowanie:1. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 160 stopni.2. Do miski przesypujemy wszystkie składniki.3. Szybko wyrabiamy****.4. Blachę wykładamy pergaminem.5. Nabieramy kawałeczki ciasta w dłoń i formujemy małe kulki wielkości orzecha laskowego***(czyli nie większe od paznokcia kciuka moje były naprawdę małe, potem rosną w trakcie pieczenia).Z podanej porcji uzyskamy ich około 40-50.6. Układamy na przygotowanej blasze zachowując odległości.7. Pieczemy 20 minut bez nawiewu .8. Studzimy i przekładamy do puszki. Przechowujemy szczelnie przykryte.*jeżeli przyprawa do piernika, której używamy zawiera już kakao – pomijamy je**brązowy cukier można ewentualnie zastąpić białym, jednak warto, dla smaku i koloru użyć właśnie brązowego***aby nasze kruidnoten miały ładny wygląd i kształt musimy formować je starannie, nadając możliwie najwięcej regularności i gładkości kształtom****ciasto powinno być plastyczne ale nie klejące, jeśli wyda wam się sypkie, dodajemy ekstra 5 g miękkiego masła (to uwaga samej autorki).