ßßß
Babeczki korzenne... to trochę taki wymyślony wypiek. Chciałem przygotować coś mocno jesiennego, aromatycznego, ale jednocześnie przywołującego lekką nutą święta. Skoro jesień pochmurna i szara, to oczywistym dla mnie było, że bazą do babeczek musiała być czekolada, a raczej kakao, które dobrze ją naśladuje. Ciasto z dużą ilością kakao urozmaiciłem przyprawami korzennymi oraz jabłkiem, dzięki czemu babeczki nie były suche. Całość obficie obsypałem orzechami włoskimi, które również są klasycznym, jesiennym smakiem. Takie sycące muffinki będą świetnym pomysłem na śniadanie lub popołudniową przekąskę, polecam :)ciasto (6 babeczek):250 g mąki50 ml mleka2 łyżki kakao50 g cukru75 g masła1 jajko3 łyżki miodu1 małe jabłko starte na tarce (małe oczka)1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżeczka mielonych goździków1 łyżeczka cynamonu1 łyżeczka imbiruorzechy włoskieMasło rozpuścić w rondlu, wystudzić. Dodać mleko, miód oraz jajko i połączyć. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, cukrem, kakao, cynamonem, imbirem i goździkami. Mokre składniki wlać do suchych, zamieszać łyżką, dodać starte jabłko i połączyć przy pomocy łyżki (nie za długo, tylko do połączenia składników). Gotowe ciasto przełożyć do papilotek po 1-2 łyżki. Na wierzch ułożyć gęsto orzechy włoskie. Babeczki piec w 190 ° C przez 25 minut. Wyjąć, wystudzić i posypać cukrem pudrem.Smacznego! :)
