Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!PaellaAutor Paweł KałuskiCzas przygotowania: powyżej 60 minutPoziom trudności: trudneRegion: kuchnia hiszpańskaIlość osób: powyżej 4 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (14 głosów)Paella - składniki:8 łyżek
oleju6 ząbków
czosnku1/2 pęczka
pietruszki2 szczypty
szafranu6 małych porcji
kurczaka (mogą być skrzydełka)300 g
karkówki wieprzowej500 g
pomidorów2
zielone papryki2 łyżeczki
ostrej papryki w proszku450 g
ryżu na risotto (np. arborio)1.5 litra gorącego
bulionu z kurczaka2
kiełbaski chorizo350 g
kalmarów16 świeżych
małży100 g gotowanego
groszku zielonego225 g
krewetek w skorupkach (gotowanych)Paella - sposób przygotowania: 1. Podgrzewamy 4 łyżki
oleju na dużej patelni i wrzucamy 4 rozgniecione ząbki
czosnku. Smażymy przez 3 minuty, przekładamy do miski.
Pietruszkę siekamy, jedną pełną łyżkę odkładamy, a resztę wsypujemy na patelnię i smażymy przez kilka sekund. Dodajemy do
czosnku razem z
szafranem, wszystko mieszamy i rozcieramy na miazgę w moździerzu. 2.
Kurczaka i pokrojoną w kostkę
wieprzowinę podsmażamy na 2 łyżkach
oleju około 15 minut, aż
mięso się przyrumieni. Dodajemy pozostały
czosnek pokrojony w plasterki, posiekane
pomidory (wcześniej sparzone i obrane ze skóry) i pokrojone w kwadraciki
zielone papryki. Całość dusimy przez 2-3 minuty, po czym dodajemy
paprykę w proszku. 3.
Mięso z warzywami przekładamy z patelni do innego naczynia, patelnię myjemy i podgrzewamy na niej pozostały
olej. Wsypujemy
ryż i podsmażamy przez dwie minuty, ciągle mieszając. Dodajemy przesmażony
czosnek z
pietruszką (wraz z
olejem) oraz połowę przygotowanego
bulionu z kurczaka. Gotujemy na dużym ogniu przez 6-7 minut. 4. Gdy większość płynuPaella

Paella to potrawa, która wywodzi się z Walencji, regionu Hiszpanii. Składa się przede wszystkim z ugotowanego na sypko
ryżu oraz warzyw. Paella ma wiele wariacji np. z
mięsem,
kiełbaskami,
owocami morza. Przygotowuje się ją i podaje na stół na szerokiej, płytkiej patelni zwanej paella (lub paellera- paellerach. W warunkach domowych w zupełności zastąpi ją duża, ciężka patelnia o grubym dnie. Paella 1 szklanka
ryżu arborio 2 szklanka
wywaru z warzyw 1
czerwona papryka bez nasion, pokrojona wzdłuż 150 g
zielonej fasolki szparagowej 2-3
udka kurczaka bez skóry z kostkami 150 g młodego
bobu 2-3Paella z
kurczakiem i zielonymi warzywami

Niestety smak oryginalnej Paelle Valenciana jeszcze nie jest mi znany. Hołdując jednak starej prawdzie, iż podróże kształcą, zakosztowałam kiedyś innej paelli, przygotowanej wspólnie z trójką głośnych Katalończyków. Dali się poznać jako fantastyczni ludzie nie znoszący pośpiechu, celebrujący każdyPilawprzygotowany
ryż z neutralnego dodatku staje się kolorową potrawą o złożonym smaku. Co różni te dania, jak rozpoznać, kiedy gotujemy pilaw, a kiedy risotto czy paellę ? Istotą risotto jest konsystencja, ugotowane al dente ziarenka łączy i oblepia kremowy sos. W wersji al onda jest wręcz zupowatymożesz przygotować paellę z dowolną mieszanką
owoców morza i
mięs lub jednego i drugiego. W wersji wegetariańskiej można ją również przyrządzić z samymi warzywami. Paella 450 g okrągłego
ryżu (np. arborio) 6 małych porcji
kurczaka (mogą być skrzydełka lub pałki) 300 g
karkówki 2 małe (ok. 100g
Ryż z czterech stron świata

się raczej w stałej konsystencji. Ilość płynu, który wchłonie
ryż, bywa różna, zawsze trzeba
mieć zapas gorącego
bulionu. Kiedy
ryż będzie gotowy, dodać
parmezan, zamieszać, odstawić na dwie minuty i podawać. Autor: Agnieszka Kręglicka Zobacz też przepis na risotto ze
szpinakiem Paella to hiszpańskaPilaw -
ryż pełen smaków

Pilaw (zwany również pilafem) to danie charakterystyczne zwłaszcza dla kuchni tureckiej i indyjskiej. Pojawia się jednak również w kuchniach Bałkanów i Wschodniej Afryki. Od risotto różni się konsystencją. W przeciwieństwie do niego nie powinien być bowiem kremowy i kleisty, tylko sypki. Od paelliPilaw -
ryż w orientalnym stylu

Pilaw nie jest daniem, które zrobisz w kwadrans. Aby
ryż nabrał odpowiedniego smaku, musi przez jakiś czas dusić się w sosie. Jeśli chcesz, do potrawy możesz dodać również obrane i posiekane w kostkę
marchewki. Pilaw z
baraniną 25 dag
ryżu 1/2 kg
mięsa baraniego kawałek (8-10 dag)
masła 6-8 małyWięcej o Paella