ßßß Cookit - przepis na Paella

Paella

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Paella
Autor Paweł Kałuski
Czas przygotowania: powyżej 60 minut
Poziom trudności: trudne
Region: kuchnia hiszpańska
Ilość osób: powyżej 4 osób
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (14 głosów)
Paella - składniki:
8 łyżek oleju
6 ząbków czosnku
1/2 pęczka pietruszki
2 szczypty szafranu
6 małych porcji kurczaka (mogą być skrzydełka)
300 g karkówki wieprzowej
500 g pomidorów
2 zielone papryki
2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
450 g ryżu na risotto (np. arborio)
1.5 litra gorącego bulionu z kurczaka
2 kiełbaski chorizo
350 g kalmarów
16 świeżych małży
100 g gotowanego groszku zielonego
225 g krewetek w skorupkach (gotowanych)
Paella - sposób przygotowania: 1. Podgrzewamy 4 łyżki oleju na dużej patelni i wrzucamy 4 rozgniecione ząbki czosnku. Smażymy przez 3 minuty, przekładamy do miski. Pietruszkę siekamy, jedną pełną łyżkę odkładamy, a resztę wsypujemy na patelnię i smażymy przez kilka sekund. Dodajemy do czosnku razem z szafranem, wszystko mieszamy i rozcieramy na miazgę w moździerzu. 2. Kurczaka i pokrojoną w kostkę wieprzowinę podsmażamy na 2 łyżkach oleju około 15 minut, aż mięso się przyrumieni. Dodajemy pozostały czosnek pokrojony w plasterki, posiekane pomidory (wcześniej sparzone i obrane ze skóry) i pokrojone w kwadraciki zielone papryki. Całość dusimy przez 2-3 minuty, po czym dodajemy paprykę w proszku. 3. Mięso z warzywami przekładamy z patelni do innego naczynia, patelnię myjemy i podgrzewamy na niej pozostały olej. Wsypujemy ryż i podsmażamy przez dwie minuty, ciągle mieszając. Dodajemy przesmażony czosnek z pietruszką (wraz z olejem) oraz połowę przygotowanego bulionu z kurczaka. Gotujemy na dużym ogniu przez 6-7 minut. 4. Gdy większość płynu
Paella
Paella to potrawa, która wywodzi się z Walencji, regionu Hiszpanii. Składa się przede wszystkim z ugotowanego na sypko ryżu oraz warzyw. Paella ma wiele wariacji np. z mięsem, kiełbaskami, owocami morza. Przygotowuje się ją i podaje na stół na szerokiej, płytkiej patelni zwanej paella (lub paellera
- paellerach. W warunkach domowych w zupełności zastąpi ją duża, ciężka patelnia o grubym dnie. Paella 1 szklanka ryżu arborio 2 szklanka wywaru z warzyw 1 czerwona papryka bez nasion, pokrojona wzdłuż 150 g zielonej fasolki szparagowej 2-3 udka kurczaka bez skóry z kostkami 150 g młodego bobu 2-3
Paella z kurczakiem i zielonymi warzywami
Niestety smak oryginalnej Paelle Valenciana jeszcze nie jest mi znany. Hołdując jednak starej prawdzie, iż podróże kształcą, zakosztowałam kiedyś innej paelli, przygotowanej wspólnie z trójką głośnych Katalończyków. Dali się poznać jako fantastyczni ludzie nie znoszący pośpiechu, celebrujący każdy
Pilaw
przygotowany ryż z neutralnego dodatku staje się kolorową potrawą o złożonym smaku. Co różni te dania, jak rozpoznać, kiedy gotujemy pilaw, a kiedy risotto czy paellę ? Istotą risotto jest konsystencja, ugotowane al dente ziarenka łączy i oblepia kremowy sos. W wersji al onda jest wręcz zupowaty
możesz przygotować paellę z dowolną mieszanką owoców morza i mięs lub jednego i drugiego. W wersji wegetariańskiej można ją również przyrządzić z samymi warzywami. Paella 450 g okrągłego ryżu (np. arborio) 6 małych porcji kurczaka (mogą być skrzydełka lub pałki) 300 g karkówki 2 małe (ok. 100g
Ryż z czterech stron świata
się raczej w stałej konsystencji. Ilość płynu, który wchłonie ryż, bywa różna, zawsze trzeba mieć zapas gorącego bulionu. Kiedy ryż będzie gotowy, dodać parmezan, zamieszać, odstawić na dwie minuty i podawać. Autor: Agnieszka Kręglicka Zobacz też przepis na risotto ze szpinakiem Paella to hiszpańska
Pilaw - ryż pełen smaków
Pilaw (zwany również pilafem) to danie charakterystyczne zwłaszcza dla kuchni tureckiej i indyjskiej. Pojawia się jednak również w kuchniach Bałkanów i Wschodniej Afryki. Od risotto różni się konsystencją. W przeciwieństwie do niego nie powinien być bowiem kremowy i kleisty, tylko sypki. Od paelli
Pilaw - ryż w orientalnym stylu
Pilaw nie jest daniem, które zrobisz w kwadrans. Aby ryż nabrał odpowiedniego smaku, musi przez jakiś czas dusić się w sosie. Jeśli chcesz, do potrawy możesz dodać również obrane i posiekane w kostkę marchewki. Pilaw z baraniną 25 dag ryżu 1/2 kg mięsa baraniego kawałek (8-10 dag) masła 6-8 mały
Więcej o Paella
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/25194641/paella/p