ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 8(z pieczeniem / smażeniem): 90 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czegoryż 400 gramówporcje kurczaka 8 sztukkiełbaski chorizo 4 sztukkalmary 350 gramówmałże 16 sztukkrewetki 200 gramówpaluszki krabowe 8 sztukpapryka czerwona 1 sztukciecierzyca konserwowa 200 gramówcebula 2 sztukczosnek 4 ząbkioliwa 100 mililitrówpomidory 2 sztukcytryna 2 sztuknitki szafranu 1 łyżek deserowychpieprz według uznaniasól według uznaniaWykonanie:Zalać nitki szafranu litrem letniej przegotowanej wody i odstawić. Kiełbaski pokroić w plasterki. Oczyszczoną paprykę pokroić w paski, a umyte pomidory na kawałki. Oczyszczoną cebulę i czosnek posiekać. Kurczaka podzielić na mniejsze kawałki i oprószyć solą oraz pieprzem. obsmażyć na oliwie i zdjąć z patelni, a na oliwie zeszklić cebule oraz czosnek. Dodać paprykę oraz pomidory i podsmażyć. Wsypać ryż, mieszając, smażyć, aż ziarenka zrobią się szkliste. zalać połową wody z szafranem i gotować 7 minut. Gdy ryz wchłonie większość płynu i nabierze żółtej barwy, dolać resztę wody, dodać kurczaka i kiełbaski i dusić 7 minut, aż płyn odparuje. od czasu do czasu poruszać patelnią, ale nie mieszać potrawy. Kalmary pokroić w krążki, szczoteczką wyszorować małże. Z krewetek usunąć jelito. Ciecierzycę lub groszek osączyć z zalewy. Wyszorowane cytryny pokroić na cząstki. Do ryżu dodać kalmary, małże i gotować jeszcze 10 minut. Usunąć małże, które się nie otworzyły. Włożyć krewetki lub langustynki oraz paluszki krabowe i smażyć jeszcze 10 minut. Na 5 minut przed końcem gotowania dodać ciecierzycę lub groszek. doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Podawać paellę z cząstkami cytryny i winem różowym lub białym.Uwagi:Trzeba na stole ustawić miseczki z wodą do opłukania palców, ponieważ skorupiaki wyjmuje się z potrawy rękoma.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia HiszpańskaOwoce morzaPotrawy z MięsaKomentarze:Autor: babaData: 2011-11-16Najczęściej ryż zalewany jest rosołem, a sam ryż jest specialną odmiana do paellaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: