Wykonanie
« Powrót  Paella

Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 8(z pieczeniem / smażeniem): 90 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
ryż 400 gramówporcje
kurczaka 8 sztuk
kiełbaski chorizo 4 sztuk
kalmary 350 gramów
małże 16 sztuk
krewetki 200 gramówpaluszki
krabowe 8 sztuk
papryka czerwona 1 sztuk
ciecierzyca konserwowa 200 gramów
cebula 2 sztuk
czosnek 4 ząbki
oliwa 100 mililitrów
pomidory 2 sztuk
cytryna 2 sztuk
nitki szafranu 1 łyżek deserowych
pieprz według uznania
sól według uznaniaWykonanie:Zalać
nitki szafranu litrem letniej przegotowanej
wody i odstawić.
Kiełbaski pokroić w plasterki. Oczyszczoną
paprykę pokroić w paski, a umyte
pomidory na kawałki. Oczyszczoną
cebulę i
czosnek posiekać.
Kurczaka podzielić na mniejsze kawałki i oprószyć
solą oraz
pieprzem. obsmażyć na
oliwie i zdjąć z patelni, a na
oliwie zeszklić
cebule oraz
czosnek. Dodać
paprykę oraz
pomidory i podsmażyć. Wsypać
ryż, mieszając, smażyć, aż ziarenka zrobią się szkliste. zalać połową
wody z
szafranem i gotować 7 minut. Gdy ryz wchłonie większość płynu i nabierze żółtej barwy, dolać resztę
wody, dodać
kurczaka i
kiełbaski i dusić 7 minut, aż płyn odparuje. od czasu do czasu poruszać patelnią, ale nie mieszać potrawy.
Kalmary pokroić w krążki, szczoteczką wyszorować
małże. Z
krewetek usunąć jelito.
Ciecierzycę lub
groszek osączyć z zalewy. Wyszorowane
cytryny pokroić na cząstki. Do
ryżu dodać
kalmary,
małże i gotować jeszcze 10 minut. Usunąć
małże, które się nie otworzyły. Włożyć
krewetki lub langustynki oraz paluszki
krabowe i smażyć jeszcze 10 minut. Na 5 minut przed końcem gotowania dodać
ciecierzycę lub
groszek. doprawić do smaku
solą oraz
pieprzem. Podawać paellę z cząstkami
cytryny i
winem różowym lub
białym.Uwagi:Trzeba na
stole ustawić miseczki z
wodą do opłukania palców, ponieważ skorupiaki wyjmuje się z potrawy rękoma.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia Hiszpańska
Owoce morzaPotrawy z
MięsaKomentarze:Autor: babaData: 2011-11-16Najczęściej
ryż zalewany jest rosołem, a sam
ryż jest specialną odmiana do paellaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: