ßßß Cookit - przepis na Paella

Paella

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Paella
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 8
(z pieczeniem / smażeniem): 90 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
ryż 400 gramów
porcje kurczaka 8 sztuk
kiełbaski chorizo 4 sztuk
kalmary 350 gramów
małże 16 sztuk
krewetki 200 gramów
paluszki krabowe 8 sztuk
papryka czerwona 1 sztuk
ciecierzyca konserwowa 200 gramów
cebula 2 sztuk
czosnek 4 ząbki
oliwa 100 mililitrów
pomidory 2 sztuk
cytryna 2 sztuk
nitki szafranu 1 łyżek deserowych
pieprz według uznania
sól według uznania
Wykonanie:
Zalać nitki szafranu litrem letniej przegotowanej wody i odstawić. Kiełbaski pokroić w plasterki. Oczyszczoną paprykę pokroić w paski, a umyte pomidory na kawałki. Oczyszczoną cebulę i czosnek posiekać. Kurczaka podzielić na mniejsze kawałki i oprószyć solą oraz pieprzem. obsmażyć na oliwie i zdjąć z patelni, a na oliwie zeszklić cebule oraz czosnek. Dodać paprykę oraz pomidory i podsmażyć. Wsypać ryż, mieszając, smażyć, aż ziarenka zrobią się szkliste. zalać połową wody z szafranem i gotować 7 minut. Gdy ryz wchłonie większość płynu i nabierze żółtej barwy, dolać resztę wody, dodać kurczaka i kiełbaski i dusić 7 minut, aż płyn odparuje. od czasu do czasu poruszać patelnią, ale nie mieszać potrawy. Kalmary pokroić w krążki, szczoteczką wyszorować małże. Z krewetek usunąć jelito. Ciecierzycę lub groszek osączyć z zalewy. Wyszorowane cytryny pokroić na cząstki. Do ryżu dodać kalmary, małże i gotować jeszcze 10 minut. Usunąć małże, które się nie otworzyły. Włożyć krewetki lub langustynki oraz paluszki krabowe i smażyć jeszcze 10 minut. Na 5 minut przed końcem gotowania dodać ciecierzycę lub groszek. doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Podawać paellę z cząstkami cytryny i winem różowym lub białym.
Uwagi:
Trzeba na stole ustawić miseczki z wodą do opłukania palców, ponieważ skorupiaki wyjmuje się z potrawy rękoma.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Hiszpańska
Owoce morza
Potrawy z Mięsa
Komentarze:
Autor: baba
Data: 2011-11-16
Najczęściej ryż zalewany jest rosołem, a sam ryż jest specialną odmiana do paella
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/11081/Paella