ßßß Cookit - przepis na Coś z kuchni hiszpańskiej, czyli morska paella na polskim stole

Coś z kuchni hiszpańskiej, czyli morska paella na polskim stole

nazwa

Wykonanie

Paella to danie, którego sposobów podania chyba nie można zliczyć. To w skrócie taka hiszpańska wersja włoskiego risotto. Kiedyś nie przepadałam za ryżem, ponieważ zazwyczaj kojarzył mi się z jakimś po polsku przygotowanym "azjatyckim", pikantnym sosem. Kiedy odkryłam paellę, od razu zmieniłam zdanie. Postanowiłam dostosować bogaty w świeże owoce morza śródziemnomorski przysmak do polskich realiów.
Spróbujcie :)
Składniki dla 4 osób:
1 żółta papryka
1 czerwona papryka (nie za duże)
2 pomidory
1 cebula
3 ząbki czosnku
2 szklanki ryżu białego
150 g zielonego mrożonego groszku
ok 20 małż ze skorupkami
250 g krewetek tygrysich
250 g mieszanki morskiej (małże, krewetki, kalamry i ośmiorniczki)
1,5 litra bulionu warzywnego
sól, pieprz
szczypta szafranu
łyżeczka koncentratu pomidorowego
100 ml oliwy z oliwek
sok z połówki cytryny
Cebulę i czosnek drobno siekamy, a następnie wkładamy na patelnię z oliwą, przykrywamy i szklimy ok 5 minut na wolnym ogniu. W tym czasie drobno siekamy paprykę i pomidory (pomidory wcześniej oparzamy i obieramy ze skórki). Dokładamy na patelnię paprykę i pomidory i dalej dusimy, aż papryka zmięknie (ok 10 minut), teraz możemy trochę zwiększyć ogień. Małże wkładamy do osobnego garnka, zalewamy bulionem (ok 0,5 litra) i gotujemy ok 5 minut dopóki nie otworzą się skorupek (zamknięte małże wyrzucamy). Krewetki tygrysie obieramy z ogonków. Do warzyw na patelni dodajemy ryż, groszek, krewetki i mieszankę morską, solimy, pieprzymy i dodajemy szafran. Chwilę to wszystko podsmażamy bez przykrycia, a następnie dodajemy bulion, ten w którym gotowaliśmy małże oraz pozostały litr bulionu. Przykrywamy patelnię i gotujemy (czasem mieszając) na małym ogniu ok 20 minut - aż ryż nie zmięknie. Na sam koniec dodajemy trochę koncentratu pomidorowego dokładamy delikatnie małże w skorupach na wierzch, polewamy wszystko sokiem z cytryny i jeszcze na minutę przykrywamy.
Podajemy z ćwiartkami cytryny.
Koszt przygotowania: ok 50 złotych
Czas przygotowania: 1h
Stopień trudności: średnie
Źródło:http://gotujzala.blogspot.com/2014/04/cos-z-kuchni-hiszpanskiej-czyli-morska.html