ßßß
składniki potrzebne na 2 porcje:- 3 pomidory;- pół ogórka zielonego- pół czerwonej papryki;- ćwiartka żółtej papryki;- cebula;- 3 ząbki czosnku;- bazylia (użyłam suszonej,bo świeża dopiero rośnie :);- 100 ml bulionu warzywnego;- oliwa;- cytryna- tabasco;- sól;- pieprz.+ do ozdoby :- ogórek zielony;- croutons;- żółtka papryka.sposób przygotowania:Skórę z pomidorów i papryki nacinamy - zalewamy wrzątkiem, zostawiamy na kilka minut aby później łatwiej się je obierało. Wszystkie warzywa kroimy na drobną kostkę, dodajemy do siebie razem z bazylią - dolewamy oliwy. Wyjmujemy blender - rozgniatamy wszystko na drobną papkę, dodajemy bulion, kilka kropel cytryny itabasco, sól oraz pieprz. Gdy zupa jest lekko letnia polecam wrzucić do niej kilka kostek lodu bądź, gdy macie czas - do lodówki na 40 minut przed podaniem. Świetnie smakuje z croutonsami.bon apettit!