ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czegoryż arborio 1,5 szklanekwywar z warzyw 3 szklanekkurczak zamarynowany 200 gramówkrewetki różnego rodzju 200 gramówpapryka czerwona 1 sztukfasolka szparagowa zielona 150 gramówbób 150 gramówcebula 1 sztukczosnek 2 ząbkioliwa extra vergine 80 mililitrówszafran 1 szczyptasól według uznaniacytryna 1 sztukWykonanie:Szafran namoczyć w małej ilości ciepłego wywaru. Resztę wywaru podgrzać. Na patelni podgrzać 1/3 oliwy, dodać pokrojona w kostkę cebulę, posiekany czosnek i zeszklić. Dodać kurczaka pokrojonego w kostkę i smażyć, aż się zrumieni. Zdjąć z patelni.Rozgrzać 1/3 oliwy i obsmażyć pokrojona w paski paprykę, oczyszczona fasolkę i bób. Dodać ostatnia część oliwy, usmażyć ryz a warzywami, kurczakiem i owocami morza. Po chwili smażenia wlać gorący bulion wymieszany z esencją szafranową. Zmniejszyć ogień i gotować powoli, aż cały bulion wsiąknie, a ryz będzie al dente. Zdjąć z ognia, zakryć patelnię folią aluminiową i odczekać 10 minut. Podawać na patelni z cząstkami cytryny.Na dnie paelli powinna powstać delikatna przy palonka, czyli ryż, w którym koncentruje się najwięcej smaku.Uwagi:Kurczak zamarynowany z oliwą, papryką, czosnkiem, sola i pieprzem.Wywar z warzyw można zastąpić rosołem z kurczaka.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia WłoskaOwoce morzaPotrawy z MięsaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: