Wykonanie
« Powrót  

Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
ryż arborio 1,5 szklanek
wywar z warzyw 3 szklanek
kurczak zamarynowany 200 gramów
krewetki różnego rodzju 200 gramów
papryka czerwona 1 sztuk
fasolka szparagowa zielona 150 gramów
bób 150 gramów
cebula 1 sztuk
czosnek 2 ząbki
oliwa extra vergine 80 mililitrów
szafran 1 szczypta
sól według uznania
cytryna 1 sztukWykonanie:
Szafran namoczyć w małej ilości ciepłego
wywaru. Resztę
wywaru podgrzać. Na patelni podgrzać 1/3
oliwy, dodać pokrojona w kostkę
cebulę, posiekany
czosnek i zeszklić. Dodać
kurczaka pokrojonego w kostkę i smażyć, aż się zrumieni. Zdjąć z patelni.Rozgrzać 1/3
oliwy i obsmażyć pokrojona w paski
paprykę, oczyszczona
fasolkę i
bób. Dodać ostatnia część
oliwy, usmażyć ryz a warzywami,
kurczakiem i
owocami morza. Po chwili smażenia wlać gorący
bulion wymieszany z esencją
szafranową. Zmniejszyć ogień i gotować powoli, aż cały
bulion wsiąknie, a ryz będzie al dente. Zdjąć z ognia, zakryć patelnię folią aluminiową i odczekać 10 minut. Podawać na patelni z cząstkami
cytryny.Na dnie paelli powinna powstać delikatna przy palonka, czyli
ryż, w którym koncentruje się najwięcej smaku.Uwagi:
Kurczak zamarynowany z
oliwą,
papryką,
czosnkiem,
sola i
pieprzem.
Wywar z warzyw można zastąpić rosołem z
kurczaka.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia Włoska
Owoce morzaPotrawy z
MięsaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: