ßßß Cookit - przepis na Paella z owocami morza

Paella z owocami morza

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 4
(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
ryż arborio 1,5 szklanek
wywar z warzyw 3 szklanek
kurczak zamarynowany 200 gramów
krewetki różnego rodzju 200 gramów
papryka czerwona 1 sztuk
fasolka szparagowa zielona 150 gramów
bób 150 gramów
cebula 1 sztuk
czosnek 2 ząbki
oliwa extra vergine 80 mililitrów
szafran 1 szczypta
sól według uznania
cytryna 1 sztuk
Wykonanie:
Szafran namoczyć w małej ilości ciepłego wywaru. Resztę wywaru podgrzać. Na patelni podgrzać 1/3 oliwy, dodać pokrojona w kostkę cebulę, posiekany czosnek i zeszklić. Dodać kurczaka pokrojonego w kostkę i smażyć, aż się zrumieni. Zdjąć z patelni.
Rozgrzać 1/3 oliwy i obsmażyć pokrojona w paski paprykę, oczyszczona fasolkę i bób. Dodać ostatnia część oliwy, usmażyć ryz a warzywami, kurczakiem i owocami morza. Po chwili smażenia wlać gorący bulion wymieszany z esencją szafranową. Zmniejszyć ogień i gotować powoli, aż cały bulion wsiąknie, a ryz będzie al dente. Zdjąć z ognia, zakryć patelnię folią aluminiową i odczekać 10 minut. Podawać na patelni z cząstkami cytryny.
Na dnie paelli powinna powstać delikatna przy palonka, czyli ryż, w którym koncentruje się najwięcej smaku.
Uwagi:
Kurczak zamarynowany z oliwą, papryką, czosnkiem, sola i pieprzem.
Wywar z warzyw można zastąpić rosołem z kurczaka.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Włoska
Owoce morza
Potrawy z Mięsa
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/9625/Paella-z-owocami-morza