ßßß Cookit - przepis na Paella mixta

Paella mixta

nazwa

Wykonanie

Pin It
Starsze dziecko przywiozło z hiszpańskich wojaży przyprawę do paelli, więc nie było innego wyjścia, trzeba było wyciągnąć paellerę i zakasać rękawy :-).
Paellę robię z tego przepisu już od wielu lat, a nauczyła mnie go babcia mojego hiszpańskiego kolegi.
Składniki:
2 szklanki ryżu
4 szklanki wrzącej wody
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
1 duży pomidor obrany ze skórki
1 zielona papryka
garść ugotowanej zielonej fasolki
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
2 piersi z kurczaka
12 krewetek
1 tuba mrożonych kalmarów
3 łyżeczki przyprawy do paelli
sól
olej do smażenia
1 cytryna
Wykonanie:
Najpierw robimy sofrito, czyli smażoną bazę do naszego dania.
W skład sofrito wchodzi: cebula, czosnek, pomidor i zielona papryka.
Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy posiekany czosnek i pokrojoną w kostkę cebulę, Gdy cebula się lekko zeszkli dorzucamy pokrojoną w kostkę paprykę i pomidora. Wszystko dusimy na małyn ogniu około 15 minut i przekładamy do miseczki.
Na patelnię wlewamy znowu olej i smażymy posolonego kurczaka pokrojonego w kostkę 2 cm, smażymy do lekkiego zrumienienia.
Do kurczaka dorzucamy sofrito i ryż, uprzednio przepłukany na sitku wodą. Wszystko dokładnie mieszamy, ryż musi być lekko obtoczony w tłuszczu. Jeśli oleju jest za mało, dolewamy odrobinę.
Następnie dorzucamy fasolkę pokrojoną w 2 cm kawałki, przyprawę do paelli, natkę, solimy i wszystko zalewamy wrzącą wodą. Mieszamy, zmniejszamy ogień do minimum i przykrywamy.
Pamiętajmy, że od tego momentu nie wolno mieszać paelii !
Gdy woda się lekko wchłonie na wierzchu układamy krewetki i rozmrożone kalmary pokrojone w paski, przykrywamy.
Mniej więcej po 25 minutach paella jest gotowa, ale musimy kontrolować miękkość ryżu, w zależności od tego jaki mamy gatunek.
Jeśli zauważymy, że mamy za mało płynu, zawsze można go uzupełnić, pamiętając, żeby był gorący.
Gdy ryż będzie al dente, zdejmujemy patelnię z ognia i odstawiamy na 3-5 minut, żeby paellla doszła.
Podajemy z ósemkami cytryny.
Źródło:http://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2013/07/paella-mixta.html