ßßß
Składniki20 dkg ryżu4 ząbki czosnku6 dużych całych krewetek z pancerzami i głową20 dkg mieszanki owoców morza1 cebula1/2 czerwonej papryki1/2 żółtej papryki1 pomidor2 łyżki zielonego groszku150 ml białego wytrawnego wina1 litr wywaru rybnego lub warzywnegoodrobina szafranu sól do smakuWykonanie:Rozgrzewamy oliwę i smażymy krewetki w całości z pancerzami po minucie z każdej strony, zostawiamy je do ozdoby. Smażymy cebulę pokrojoną w kostkę i roztarty czosnek, dodajemy pomidora oraz paprykę i zielony groszek. Dodajemy ryż oraz szafran i całość smażymy. Dolewamy wywar rybny oraz białe wino tak, aby przykryły ryż. Paellę gotujemy na małym ogniu bez przykrycia(około 10 minut). Następnie dodajemy mieszankę owoców morza, a na wierzchu układamy krewetki w pancerzach. Zmniejszamy ogień do minimum i gotujemy jeszcze przez 8 minut. Wyłączamy ogień i pozostawiamy pod przykryciem na 5 minut.