ßßß
Cookit - przepis na Paella z owocami morza
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
Paella z owocami morza
Składniki
Papryka żółta
Pomidor
Groszek zielony
Wino wytrawne
Wywar rybny
Szafran
Sól
Krewetki
Czosnek
Ryż
Papryka czerwona
Cebula
Owoce morza
Wykonanie
Składniki20 dkg
ryżu
4 ząbki
czosnku
6 dużych całych
krewetek
z pancerzami i głową20 dkg mieszanki
owoców morza
1
cebula
1/2
czerwonej papryki
1/2
żółtej papryki
1
pomidor
2 łyżki
zielonego groszku
150 ml białego
wytrawnego wina
1 litr
wywaru rybnego
lub warzywnegoodrobina
szafranu
sól
do smakuWykonanie:Rozgrzewamy
oliwę
i smażymy
krewetki
w całości z pancerzami po minucie z każdej strony, zostawiamy je do ozdoby. Smażymy
cebulę
pokrojoną w kostkę i roztarty
czosnek
, dodajemy
pomidora
oraz
paprykę
i
zielony groszek
. Dodajemy
ryż
oraz
szafran
i całość smażymy. Dolewamy
wywar rybny
oraz
białe wino
tak, aby przykryły
ryż
. Paellę gotujemy na małym ogniu bez przykrycia(około 10 minut). Następnie dodajemy mieszankę
owoców morza
, a na wierzchu układamy
krewetki
w pancerzach. Zmniejszamy ogień do minimum i gotujemy jeszcze przez 8 minut. Wyłączamy ogień i pozostawiamy pod przykryciem na 5 minut.
Źródło:
http://dobrakuchniamamy.blogspot.com/2014/02/paella-z-owocami-morza.html
Przepisy powiązane
Morskie potwory
Paella z owocami morza i kurczakiem
Paella z kurczakiem
Paella z owocami morza
Paella
Składniki powiązane (0)