ßßß
Składniki:200 gram czerwonego ryżu2 małe opakowania krewetek koktajlowych0,5 szklanki białego wina wytrawnego1 zielona papryka1 szklanka ugotowanego zielonego groszku2 cebulki2 ząbki czosnkuOlej ryżowySól himalajska, papryka słodka, pieprz cayenne, przyprawa do owoców morzaPrzygotowanie:Opłukany ryż gotowałam pod przykrywką w lekko osolonej wodzie ok 35 minut. Na patelni rozgrzałam olej ryżowy i podsmażyłam pokrojoną cebulkę wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodałam pokrojoną w kostkę paprykę i smażyłam jeszcze kilka minut pod przykrywką. Gdy lekko zmiękła dodałam krewetki koktajlowe i smażyłam kolejne kilka minut. Następnie dolałam białe wino i czekałam, aż wyparuje. Przyprawiłam lekko przyprawą do owoców morza, solą, papryką słodką i odrobiną pieprzu cayenne. Gdy ryż był ugotowany wymieszałam go wraz z przygotowanymi krewetkami i dodałam ugotowany zielony groszek. Danie wyłożyłam na talerz i gotowe J