Wykonanie
Nadszedł czas, aby zasięgnąć do prawdziwej skarbnicy
wiedzy. Polish Cooking, bo o niej
mowa, to książka, którą znalazłem jakiś czas temu. Napisana przez polonię kanadyjską dla wytęsknionych za ojczyzną
serc naszych rodaków zamieszkujących
kraj francuzów i kolesi z głowami jak przecięte
jajka (widziałem to w south parku... Kanadyjczycy są naprawdę paskudni, w dodatku oglądają curling i mają pieniądze z eurobiznesu).
Krewetki po kajuńsku to bardzo tradycyjna potrawa przyrządzana na południu
kraju. Wiem, że ostatnio pojawiło się sporo kontrowersji na temat tej potrawy, bo przyrządzają je wszyscy i wszędzie, nadużywając nazwy "
krewetki po kajuńsku" w odniesieniu do byle
krewetki zanurzonej w sosie BBQ. Wiem też, że wkurzeni południowcy mają swoje przepisy, a każdy jeden jest jedynym prawdziwym, świętym i nienaruszalnym. Cóż... sam jestem południowcem, więc cóż
mogę rzec jeżeli nie to, że mój przepis na
krewetki po kajuńsku jest jedynym prawdziwym i że wkurza mnie to, ale lada moment będzie można kupić McKrewetki po kajuńsku albo kubełek
krewetek po kajuńsku nawet na Helu i będzie można przechadzać się z takim kubełkiem w jednej ręce,
kubkiem coli w drugiej i dyndającym fiutem po plaży w Chałupach.Rzeczy, które będziemy potrzebowali to:
krewetki (nie te małe obrzydliwe robaki tylko prawdziwe
krewetki)
cebulęczosneksłodka papryka w proszku
pieprzsólryż lub
ziemniakiNa rozgrzany
olej rzucamy pokrojoną w paseczki
cebulę i smażymy przez chwilkę. Następnie wsypujemy dużo
papryki i pokrojone w plastry
czosnki. Nie żałujcie sobie, bo nie będziecie
mieli prawdziwych
krewetek po kajuńsku. Do tego wrzucamy
krewetki i sypiemy
sól i
pieprz. Dużo
pieprzu.Niektórzy zatwardziali południowcy twierdzą, że może to być tylko i wyłącznie
pieprz cayenne, ale prawda jest taka, że to nawet nie jest
pieprz. To zasuszona i zmielona
ostra papryka.
Dajcie pieprzu i nie oszczędzajcie. Ma być ostre ostrością
pieprzu.Kiedy już się nieco przysmaży, zalewamy
wodą, żeby trochę się poddusiło i wrzucamy na wpół ugotowany
ryż, po czym całość jeszcze trochę dusimy.
Ryż spokojnie sobie dojdzie, a całość nabierze formy kajuńskiego risotto z
krewetkami.Wariant z
ziemniakami jest taki, że zawartość patelni wylewamy na
ziemniaki.,Jedząc to danie nie sposób nie myśleć o tych brzozach na polach, o tych zagajnikach, młodnikach pełnych
prawdziwków, o sarnach, orłach bielikach i pelikanach latających nad jabłkowymi
sadami pełnymi biało-czarnych krów, a w uszach niemalże namacalnie odczujemy Chopina i Pendereckiego...