ßßß Cookit - przepis na Sałatka z wędzoną sielawą

Sałatka z wędzoną sielawą

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Fot. Arkadiusz Ścichocki / AG
Czas przygotowania: do 30 minut
Poziom trudności: łatwe
Region: kuchnia fusion
Ilość osób: powyżej 4 osób
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (1 głos)
4 wędzone sielawy
20 dag zielonych szparagów
20 dag białych szparagów
1 pęczek rukoli
5 dag roszponki
5 truskawek
4 pomidorki koktajlowe
1 łyżka pestek słonecznika sos winegret : 3 łyżki miodu
1/2 szklanki oliwy
1 łyżka musztardy Dijon
sok z 1 cytryny
2 łyżki octu winnego
sól
pieprz
1/2 pęczka szczypiorku
1/2 pęczka koperku
Sałatka z wędzoną sielawą - sposób przygotowania: Szparagi myjemy, obieramy, odcinamy twarde końcówki i gotujemy w osolonej wodzie (osobno zielone - ok. 10 minut, osobno białe - ok. 15 minut). Rukolę, roszponkę, pomidorki koktajlowe oraz truskawki płuczemy i osączamy. Pomidorki i truskawki kroimy na cząstki. Sielawę obieramy ze skóry, filetujemy i dokładnie oczyszczamy z ości. Pestki słonecznika prażymy na suchej patelni. Wszystkie składniki sosu oprócz zieleniny miksujemy. Koperek i szczypiorek siekamy i łączymy z sosem. Jarzyny układamy w malowniczą kompozycję, oblewamy sosem i posypujemy pestkami słonecznika. Sielawę układamy na jarzynach. Podajemy z chrupiącą bagietką lub ciabattą
Pączki serowe z polewą czekoladową
Tatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]
Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]
Kruche ciasteczka z włoskimi orzechami
Dodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.
Zobacz też:
Domowe soki
Oprawa stołu
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/25193575/salatka z wedzona sielawa/p