Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!Fot. Arkadiusz Ścichocki / AGCzas przygotowania: do 30 minutPoziom trudności: łatweRegion: kuchnia fusionIlość osób: powyżej 4 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (1 głos)4 wędzone sielawy20 dag zielonych szparagów20 dag białych szparagów1 pęczek rukoli5 dag roszponki5 truskawek4 pomidorki koktajlowe1 łyżka pestek słonecznikasos winegret : 3 łyżki miodu1/2 szklanki oliwy1 łyżka musztardy Dijonsok z 1 cytryny2 łyżki octu winnegosólpieprz1/2 pęczka szczypiorku1/2 pęczka koperkuSałatka z wędzoną sielawą - sposób przygotowania: Szparagi myjemy, obieramy, odcinamy twarde końcówki i gotujemy w osolonej wodzie (osobno zielone - ok. 10 minut, osobno białe - ok. 15 minut). Rukolę, roszponkę, pomidorki koktajlowe oraz truskawki płuczemy i osączamy. Pomidorki i truskawki kroimy na cząstki. Sielawę obieramy ze skóry, filetujemy i dokładnie oczyszczamy z ości. Pestki słonecznika prażymy na suchej patelni. Wszystkie składniki sosu oprócz zieleniny miksujemy. Koperek i szczypiorek siekamy i łączymy z sosem. Jarzyny układamy w malowniczą kompozycję, oblewamy sosem i posypujemy pestkami słonecznika. Sielawę układamy na jarzynach. Podajemy z chrupiącą bagietką lub ciabattąPączki serowe z polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche ciasteczka z włoskimi orzechamiDodaj swój przepisIdealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.Zobacz też:Domowe sokiOprawa stołu