ßßß
SKŁADNIKI:1/2 piersi z kurczaka6 świeżych szparagów1/2 paczki rukoli1/2 paczki roszponkiPomidorki koktajloweZielone oliwkiMusztarda dijoOliwa z oliwekOcet winny, oregano, sól, pieprzPrzygotowanie kurczaka:Mięso kroimy w paseczki i podsmażamy na oleju rzepakowym z oregano, pieprzem i solą.Przygotowanie sosu:Do miseczki wlewamy 1/2 szklanki oliwy z oliwek, dodajemy łyżeczkę musztardy dijon, łyżeczkę miodu, łyżeczkę octu winnego, sól i pieprz do smaku. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą łączymy. Ja to robię trzepaczką, możecie użyć blendera.Przygotowanie szparagów:Szparagi obieramy ze skórki, najlepiej obieraczką do warzyw. Wrzucamy je do gotującej się i osolonej wody. Po 4-5 min. powinny być idealne.Przygotowanie sałatki:Na talerzu układamy mix z rukoli i roszponki. Dodajemy pokrojone oliwki i pomidorki koktajlowe. Następnie dodajemy ostudzonego kurczaka i szparagi. Polewamy wszystko sosem.