ßßß
Składniki:2 porcjeNa sałatkę:80 g rukoli150 g łososia wędzonego na ciepło120 g pomidorków koktajlowychpół czerwonej cebuli4 łyżki słonecznikaNa dressing:2 łyżki musztardy w stylu amerykańskim2 łyżki oliwy z oliwekłyżka płynnego miodu½ płaskiej łyżeczki koperku (suszonego lub świeżego)trochę soku z cytrynysólpieprzWykonanie:Rukolę myjemy, osuszamy i rozdzielamy na dwa głębokie talerze lub miseczki. Cebulę kroimy w cienkie piórka, a pomidory przekrawamy na pół. Słonecznik podprażamy chwilę na suchej patelni. Łososia rwiemy na mniejsze cząstki.W międzyczasie przygotowujemy dressing: musztardę dokładnie mieszamy z miodem i oliwą. Dodajemy sok z cytryny i koperek. Następnie przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.Na rukoli układamy cebulę, dorzucamy pomidorki i łososia. Całość posypujemy słonecznikiem i polewamy dressingiem z musztardy i miodu. :) Smacznego!