ßßß Cookit - przepis na Rukolowa sałata z wędzonym łososiem i dressingiem musztardowo-miodowym

Rukolowa sałata z wędzonym łososiem i dressingiem musztardowo-miodowym

nazwa

Wykonanie

Dwa plasterki pomidorka i ogórka na liściach sałaty? To nie dla mnie! Sałatka musi kipieć od pysznych składników w odpowiedniej ilości! Moja znajoma przywozi mi czasami od swojej rodziny pysznego łososia wędzonego na gorąco. To zupełnie inny smak niż popularny, krojony na cienkie plasterki wędzony na zimno. Tutaj mamy do czynienia z kawałem ryby, której wędzone mięso można odrywać płatami i ciężko pohamować się od zjedzenia paru sporych kawałków przed włożeniem jej do lodówki. Idealnie pasuje jako dodatek do dań z makaronem ale także do sałatek. Takich jak ta . :)
Składniki:
2 porcje
Na sałatkę:
80 g rukoli
150 g łososia wędzonego na ciepło
120 g pomidorków koktajlowych
pół czerwonej cebuli
4 łyżki słonecznika
Na dressing:
2 łyżki musztardy w stylu amerykańskim
2 łyżki oliwy z oliwek
łyżka płynnego miodu
½ płaskiej łyżeczki koperku (suszonego lub świeżego)
trochę soku z cytryny
sól
pieprz
Wykonanie:
Rukolę myjemy, osuszamy i rozdzielamy na dwa głębokie talerze lub miseczki. Cebulę kroimy w cienkie piórka, a pomidory przekrawamy na pół. Słonecznik podprażamy chwilę na suchej patelni. Łososia rwiemy na mniejsze cząstki.
W międzyczasie przygotowujemy dressing: musztardę dokładnie mieszamy z miodem i oliwą. Dodajemy sok z cytryny i koperek. Następnie przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Na rukoli układamy cebulę, dorzucamy pomidorki i łososia. Całość posypujemy słonecznikiem i polewamy dressingiem z musztardy i miodu. :) Smacznego!
Źródło:http://panismaczna.com/rukolowa-salata-z-wedzonym-lososiem-i-dressingiem-musztardowo-miodowym