Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!Autor najeli5Czas przygotowania: do 30 minutPoziom trudności: łatweIlość osób: dla 4 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (3 głosy)200 g mąkiłyżka octujabłkowegołyżka oliwy z oliwek250 g sera koziegośmietankowego200 ml śmietanki 30%500 g świeżego szpinaku3 ząbki czosnkusólpieprztymianekSakiewki ze szpinakiem - sposób przygotowania: Ciasto:Mąkę mieszamy z oliwą i octem. Dodajemy 3 łyżki zimnej wody i zagniatamy w sprężyste ciasto. Dzielimy na 4 kawałki. Każdy z kawałków rozwałkowujemy na cieniutki prostokąt. 4 warstwy składamy razem i jeszcze raz rozwałkowujemy.Nadzienie:Szpinak delikatnie podsmażyć na oliwie z oliwek. Zalać śmietanką, dodać ser i przyprawy. Mieszać aż ser rozejdzie się i nadzienie zgęstnieje.Sakiewki:Z ciasta wyciąć kwadraty ok. 10x10cm. Na środek każdego wyłożyć nadzienie i zwinąć rogi ciasta do góry. Lekko ścisnąć, żeby się nie rozkleiły. Piec w temperaturze 200 stopni, ok. 20 minut. Podawać gorące.Przepis na sakiewki ze szpinakiem z piersi Kurczaka Zagrodowego!Składniki: 4 pojedyncze piersi Kurczaka Zagrodowego 400 g świeżego szpinaku 2 ząbki czosnku 1 mała cebula 2 łyżki masła 400 ml śmietanki 30% 2 gałązki rozmarynu 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowejsól i pieprz do smaku Przygotowanie: Piersi umyć, oczyścić z tłuszczu, ostrym nożem naciąć je wzdłuKolorowe przekąski na karnawał, które zaskoczą twoich gościFrancuskie sakiewki ze szpinakiem i orzechami Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 200 g mrożonego szpinaku 2 ząbki czosnku 75 g orzechów włoskich Chandler Bakalland 50 g sezamu 100 g suszonych fig duże owoce Bakalland 1 łyżka oliwysól i pieprz do smaku 1 żółtko CiastoPączki serowe z polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche ciasteczka z włoskimi orzechamiDodaj swój przepisIdealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.Zobacz też:Domowe sokiOprawa stołu