Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor Cranberry Marketing Committee

Fot. Cranberry Marketing CommitteePoziom trudności: łatweRegion: kuchnia amerykańska

Średnia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)Na 12 sztuk:Ciasto:1 gałązka
rozmarynu + 1 gałązka do dekoracji40 g
orzechów włoskich120 ml
oliwy1 ząbek
czosnku250 g
mąki1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżeczka
soli1
jajkopieprz100 g startego
parmezanu120 g
suszonych żurawinMuffiny z
rozmarynem i
żurawinami - sposób przygotowania: Siekamy
rozmaryn i razem z pokruszonymi
orzechami podsmażamy na 2 łyżkach
oliwy. Dodajemy posiekany
czosnek, jeszcze chwilę smażymy i odstawiamy. Mieszamy w misce
mąkę z
proszkiem do pieczenia i
solą. W drugiej misce mieszamy resztę
oliwy z
jajkiem i
maślanką, doprawiając
pieprzem. Łączymy obie masy, dodajemy
rozmaryn z
orzechami,
parmezan i
żurawiny, mieszamy. W zagłębienia formy na muffiny wkładamy papierowe papilotki. Do każdej nakładamy ciasto. Pieczemy w temperaturze 180°C (termoobieg: 160°C) przez 25-30 minut. Muffiny podajemy udekorowane porwanym na kawałki
rozmarynem. Uwaga: zamiast papilotek możemy, tak jak na zdjęciu, wykorzystać zwykły papier do pieczenia. Trzeba go pociąć na kwadraty o
boku 12 cm i umieścić w zagłębieniach formy na muffiny.Pączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis

Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu