ßßß
Fot. Lukasz Zandecki / AGCzas przygotowania: do 60 minutRegion: kuchnia włoskaIlość osób: dla 4 osób
Średnia ocena potrawyOceń przepis (2 głosy)Ciasto oliwkowe - składniki:100 g żółtego sera typu gouda100 g zielonych oliwek nadziewanych papryczką10 czarnych oliwek bez pestek220 g mąki1 łyżka proszku do pieczeniasólpieprz4 jaja100 ml wytrawnego białego wina100 ml oliwy1 łyżeczka zmielonego kminku1 łyżka suszonego tymiankuCiasto oliwkowe - sposób przygotowania:Rozgrzewamy piekarnik do 210°C. Blaszkę 12 cm x 20 cm smarujemy oliwą i wkładamy do lodówki. Ser kroimy w kostkę, a oliwki w plasterki. Mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, dodając po szczypcie soli i pieprzu. Na środku mąki robimy dołek, wbijamy do niego jaja i mieszamy, dodając wino i oliwę. Wyrabiamy aż do otrzymania gładkiego ciasta. Dodajemy ser, oliwki, kminek i tymianek. Ponownie mieszamy i przekładamy do formy. Pieczemy 45 minut. Przestudzone ciasto serwujemy jako apéritif.Smakowite podarunki, czyli co zabrać na przyjęcie?
podarunek. Będzie wyborne, jako przekąska, w towarzystwie lampki wina. Ciasto oliwkowe 100 g żółtego sera typu gouda 100 g zielonych oliwek nadziewanych papryczką 10 czarnych oliwek bez pestek 220 g mąki 1 łyżka proszku do pieczenia sól pieprz 4 jaja 100 ml wytrawnego białego wina 100 ml oliwy 19 sposobów na oliwki
? Polecamy "ciasto" z oliwkami i serem. Jeśli nie przepadasz za kminkiem dodaj do niego inne ulubione przyprawy. Ciasto oliwkowe 100 g żółtego sera typu gouda 100 g zielonych oliwek nadziewanych papryczką 10 czarnych oliwek bez pestek 220 g mąki 1 łyżka proszku do pieczenia sól pieprz 4Pączki serowe z polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche ciasteczka z włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.Zobacz też:Domowe sokiOprawa stołu