ßßß Cookit - przepis na Tarta z bobem i kiełbasą krakowską

Tarta z bobem i kiełbasą krakowską

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Autor Przepis nadesłany na konkurs 'Perfekcyjnie tradycyjnie'
Czas przygotowania: powyżej 60 minut
Poziom trudności: średnie
Ilość osób: powyżej 4 osób
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (0 głosów)
Ciasto:
200g mąki
100g zimnego masła
duża szczypta soli
zimna woda
Nadzienie:
200g kiełbasy krakowskiej
1 szklanka bobu ugotowanego al dente
3 jajka
200 ml kremówki
1 szklanka drobno startego sera (dowolnego)
1 łyżka oliwy z oliwek
kilka gałązek tymianku
sól
pieprz
Tarta z bobem i kiełbasą krakowską - sposób przygotowania: Z przesianej mąki, soli i masła szybko zagnieść ciasto. W razie potrzeby dodawać po łyżce zimnej wody. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na min. 30 minut. Nagrzać piekarnik do 200 st. Formę na tratę o średnicy 23cm nasmarować oliwą. Rozwałkować ciasto, wyłożyć na formę i ponakłuwać widelcem. Piec 10-15 minut, aż się zezłoci. Ugotowany wcześniej bób obrać ze skórek. Kiełbasę krakowską pokroić w paseczki. W misce dokładnie wymieszać jajka, śmietanę i starty ser. Dodać kiełbasę krakowską, bób i listki tymianku. Doprawić solą i dużą ilością świeżo mielonego pieprzu. Wylać nadzienie na ciasto i piec w 200 st. ok. 20-25 minut, aż do zarumienia. Smacznego
Pączki serowe z polewą czekoladową
Tatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]
Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]
Kruche ciasteczka z włoskimi orzechami
Dodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.
Zobacz też:
Domowe soki
Oprawa stołu
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/170991420/tarta z bobem i kielbasa krakowska/p