Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor Przepis nadesłany na konkurs 'Perfekcyjnie tradycyjnie'Czas przygotowania: powyżej 60 minutPoziom trudności: średnieIlość osób: powyżej 4 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)Ciasto:200g
mąki100g zimnego
masładuża szczypta
solizimna
wodaNadzienie:200g
kiełbasy krakowskiej1 szklanka
bobu ugotowanego al dente3
jajka200 ml kremówki1 szklanka drobno
startego sera (dowolnego)1 łyżka
oliwy z oliwekkilka gałązek
tymiankusólpieprzTarta z
bobem i
kiełbasą krakowską - sposób przygotowania: Z przesianej
mąki,
soli i
masła szybko zagnieść ciasto. W razie potrzeby dodawać po łyżce zimnej
wody. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na min. 30 minut. Nagrzać piekarnik do 200 st. Formę na tratę o średnicy 23cm nasmarować
oliwą. Rozwałkować ciasto, wyłożyć na formę i ponakłuwać widelcem. Piec 10-15 minut, aż się zezłoci. Ugotowany wcześniej
bób obrać ze skórek.
Kiełbasę krakowską pokroić w paseczki. W misce dokładnie wymieszać
jajka,
śmietanę i
starty ser. Dodać
kiełbasę krakowską,
bób i listki
tymianku. Doprawić
solą i dużą ilością świeżo mielonego
pieprzu. Wylać nadzienie na ciasto i piec w 200 st. ok. 20-25 minut, aż do zarumienia. SmacznegoPączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis

Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu